NASTAVAK AKTIVNOSTI NA POVEZIVANJU BANATA

Postavljanje 280 solarnih svetiljki

Projekat pod nazivom „Unapređenje povezanosti Banata 2” (eng. „Improvement of Banat Connectivity 2 – IBC2”), koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, započet avgusta prošle godine, predstavlja nastavak završenog i uspešno realizovanog projekta „Unapređenje povezanosti Banata”. Realizuje ga konzorcijum predvođen Javnim preduzećem „Putevi Srbije”, kao vodećim partnerom, i Opštinom Žombolj, Gradom Kikindom i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat.
U prethodno završenom projektu, rekonstruisan je deo državnih puteva sa obe strane granice koji vode do graničnog prelaza Nakovo – Lunga, dok su modernizacijom i opremanjem samog graničnog prelaza sa srpske strane stvoreni neophodni tehnički i bezbednosno–kontrolni uslovi za dugoočekivani dvadesetčetvoročasovni rad i promet autobusa i teretnih vozila veće nosivosti. Takođe, izgrađena je dvosmerna biciklistička staza od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo.
Projekat IBC2 traje 24 meseca i podrazumeva niz aktivnosti koje imaju za cilj dalje približavanje ljudi, zajednica i ekonomskih aktera, kao i dalje unapređenje povezanosti u pograničnoj oblasti, kroz poboljšanje standarda kvaliteta u javnom transportu i uslugama mobilnosti.
L. Z.

Opširnije u štampanom izdanju