SKUPŠTINA GRADA ZRENjANINA ZASEDA U PETAK – ZAOKRUŽIVANjE VLASTI

Hoće li Simo Salapura sesti u gradonačelničku fotelju?

Iako je lista „Aleksandar Vučić, za našu decu”, superiorno pobedila, na svim nivoima, na junskim izborima u Srbiji, u većini gradova i opština, pa i u Zrenjaninu, najvažnije gradske pozicije deliće se tek ovog petka, tri meseca kasnije. Novoizabrani predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić sazvao je za petak, 18. septembar, dugo očekivanu sednicu lokalnog parlamenta na kojoj će se dovršiti konstitucija nove vlasti. Na dnevnom redu su izbor gradonačelnika, njegovog zamenika i članova Gradskog veća, kao i izbor ljudi na neophodnim skupštinskim funkcijama, čime će se zaokružiti formiranje gradskog parlamenta. Kao što je poznato, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Zrenjanina, još pre (nepunih) mesec dana – 21. avgusta – samo su potvrđeni odbornički mandati, i parlament je dobio novog predsednika, na tu funkciju izabran je Čedomir Janjić, dosadašnji gradonačelnik. Za sekretara Skupštine izabrana je tada Svetlana Grujić. No, preostali i najvažniji deo konstituisanja lokalne vlasti najavljen je za petak.
S obzirom na to da ni u Janjićevom sazivu za sednicu, planiranu za 18. septembar, nisu objavljeni predlozi ni za jednu od dužnosti o čijim će se personalnim rešenjima izjašnjavati odbornici, još se ne zna kako će zapravo izgledati vlast u Zrenjaninu: nema potvrde da li će pobednička lista Srpske napredne stranke pozvati Socijalističku partiju Srbije, kao dosadašnje partnere, da ponovo uđu u vladajuću koaliciju.
Pošto nije obelodanjeno ni koga naprednjaci vide na čelu Grada, stižu vesti iz dobro obaveštenih izvora. Najpre se tako pojavila informacija da će se obaveza gradonačelnika prihvatiti sam Goran Knežević, ministar privrede u dosadašnjem sastavu Vlade Republike Srbije. Prošle nedelje, međutim, „Večernje novosti”, kao i neki portali, objavili su svoja saznanja da je na Gradskom odboru Srpske napredne stranke „postignut konsenzus” da novi gradonačelnik bude Simo Salapura, dosadašnji pomoćnik gradonačelnika. Ko su kandidati za ostale gradske funkcije, još nisu „procurile” nikakve vesti. Predlozi za sva najvažnija personalna rešenja u novoj gradskoj vrhuški biće očito saopšteni tek na samom skupštinskom zasedanju.
U petak će se konačno znati i kako će izgledati nova gradska vlada, te da li će u njoj biti mesta i za neke od doskorašnjih većnika, među kojima je bilo i nestranačkih ličnosti. Da podsetimo, Gradsko veće „u odlasku” činili su – osim gradonačelnika i njegovog zamenika koji su tu obavezni po funkciji – takođe i diplomirani pravnik Radovan Višekruna (PUPS), inženjer mašinstva Slaviša Vlačić (SNS), elektroinženjer Dragan Vujović (nestranačka ličnost), veterinarski stručnjak Đorđe Janku, lekar dr Mile Kovačević (SNS), diplomirani ekonomista Pero Pilipović (nestranačka ličnost), profesor matematike Jožef Stojko (SVM), Dragan Vulešević (SPS), te master učitelj-metodičar matematike Sanja Žurž Nedeljkov (SPS).
Zbog važećih antiepidemijskih mera, zasedanje gradskog parlamenta održaće se i ovaj put u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanin.

  • USVAJA SE I ZAVRŠNI RAČUN
    Novi odbornički saziv zrenjaninske Skupštine usvojiće u petak i konsolidovani završni račun Grada Zrenjanina za 2019. godinu. Takođe, doneće i odluku o angažovanju revizorske kuće kojoj će biti poverena eksterna revizija budžetskog proračuna za prošlu godinu. Na dnevnom redu je i jedna komunalna tema – izmene u Odluci o kategorizaciji lokalnih puteva i ulica.

 

  • STRANKE U SKUPŠTINI
    Skupštinu grada Zrenjanina u novom sazivu čine odbornici šest lista – jedne manje nego do sada.
    Četrdeset dva mandata osvojili su naprednjaci,
    11 socijalisti, pet članovi Pokreta „Metla”, četiri predstavnici Vojvođanskog fronta, tri su pripala Savezu vojvođanskih Mađara (SVM) i dva suverenistima.

Lj. B.