NASTAVAK PREKOGRANIČNIH AKTIVNOSTI NA UNAPREĐENJU POVEZANOSTI BANATA: Rekonstrukcija pojedinih državnih puteva

Projekat iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, pod nazivom „Unapređenje povezanosti Banata 2” (eng. „Improvement of Banat Connectivity 2 – IBC2”), započet avgusta, predstavlja nastavak nedavno završenog i uspešno realizovanog projekta „Unapređenje povezanosti Banata”. Realizuje ga konzorcijom predvođen Javnim preduzećem „Putevi Srbije”, kao vodećim partnerom, Gradom Kikindom, Opštinom Žombolj i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat.
U prethodno završenom projektu, izrađena je tehnička dokumentacija i rekonstruisan je deo državnih puteva sa obe strane granice koji vode do graničnog prelaza Kikinda–Nakovo, dok su modernizacijom i opremanjem samog graničnog prelaza stvoreni neophodni tehnički uslovi i bezbednosno–kontrolni standardi potrebni za dugoočekivani dvadesetčetvoročasovni rad i promet autobusa i teretnih vozila veće nosivosti. Izgrađena je dvosmerna biciklistička staza od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo, a uspostavljena je i Kancelarija za informacije i promociju prekogranične ekonomske saradnje sa sedištem u Kikindi.
Novim projektom, nastaviće se aktivnosti na rekonstrukciji državnih puteva na teritoriji Grada Kikinde i Opštine Žombolj koji vode do graničnog prelaza Kikinda–Nakovo, a novoizgrađena biciklistička staza biće osvetljena solarnim osvetljenjem. Projekat će dati značajan doprinos postizanju savremenih standarda kvaliteta putne infrastrukture koja je glavni kanal za prevoz tereta i putnika i igra važnu ulogu u poboljšanju društveno-ekonomskih standarda u čitavom prekograničnom regionu.
Zvaničan početak projekta biće obeležen početnom konferencijom, u četvrtak 31. oktobra 2019. godine, u prostorijama Gradske uprave grada Kikinde, sa početkom u 11 časova. U okviru konferencije biće predstavljene najvažnije aktivnosti i očekivani rezultati projekta, koji za cilj imaju međusobno približavanje ljudi, zajednica i ekonomskih aktera u pograničnoj oblasti, uravnoteženiji društveno-ekonomski razvoj i obezbeđivanje optimalnih razvojnih mogućnosti obe zemlje.
Ukupna vrednost projekta je 1.311.120,35 evra, od čega se 972.418,78 evra finansira iz IPA sredstava.

L.Z.