„Nașterea născătoarei de Dumnezeu”, Hramul Bisericii din Toracul Mic

Marcarea a 200 de ani de la punerea temeliei bisericii

Credindincioşii români ortodocşi din Torac au aniversat pe 8 septembrie, la marea sărbătoare creștinească , „Nașterea Născăroarei de Dumnezeu”, împlinirea a 200 de ani de la punerea temeliei Bisericii Ortodexe Românești din Toracul Mic, sărbătorind totodată și hramului biserici și aniversând perioada de 20 de ani de la începutul slujirii a preotului paroh Emanuil Mojic.
Un sobor de șase preoți, în frunte cu Preasfinţitul Episcop al Eparhiei Ortodoxe Dacia Felix din Vârșeț, Părintele Daniil, a luat parte la bicentenarul sfântului lăcaş. Din soborul slujitorilor au făcut parte preotul iconom stavrofor Cristian Popi din parohia Toracului Mare, preotul protopop Karađorđe Trivunović din Jitiște, preotul protopop Trăian Bălăgean din Ovcea, preotul iconom stavrofor Cristian Băbuț din Seleuș, preotul iconom stavrofor Moise Lința din Uzdin, preotul iconom stavrofor Petru Măran din Iancaid și preotul iconom stavrofor Cristian Popi din parohia Toracului Mare. Răspunsurile liturgice fiind date de corul bărbătesc bisericesc „Doina”, condus de Todor Doru Ursu.
Pe lângă aceste două marcări însemnate, ziua de 8 septembrie a avut încă o semnificație foarte importantă pentru parohia Toracului Mic. În decursul liturghiei, Preasfințitul părinte Danil a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Emanuil Mojic. Iconomul stavrofor poartă ca semn distinctiv cruce pectorală, brâu roșu, iar la serviciile religioase, bederniță. Rangul de iconom stavrofor este oferit preoților care desfășoară o activitate bisericească excepțională.


Preasfințitul Părinte Daniil s-a adresat binecredincioșilor cu cuvinte alese: -Așa cum Patriarhul Enoh a umblat cu Dumnezeu 200 de ani, așa această sfântă biserică ortodoxă română din Toracul Mic a umblat cu Dumnezeu două veacuri, prin războaie mondiale, prim vremuri de ploaie sau de secetă, prin vremuri străine sau vremuri apropiate strămoșilor dumneavoastră. Din ziua și ceasul de când i s-a pus piatra de temelie, aici în pământul binecuvântat al Banatului, acum 200 de ani, biserica aceasta umblă cu Dumnezeu precum Enoh. Noi, creștinii, trebuie să învățăm din aceste lucruri sfinte, că suntem datori în viața noastră scurtă pe acest pământ să umblăm cu Dumnezeu. La toate bisericile piatra de temelie este Isus Hristos, tot El este și cheia de boltă a sfintei biserici și ușa de la intrare. Vă binecuvintez arhierește, vă doresc sănătate, spor la toate cele bune, viață lungă, iertare de păcate și să aveți parte de totul ce este bine.
La sfârșitul slujbei părintele Emanuil Mojic a acordat diplome aniversare binecredincioșilor care au contribuit în diferite moduri la viața spirituală a parohiei Toracului Mic, în primul rând Preasfințitului Episcop Daniil, care a primit și o icoană din partea parohiei Toracului Mic.
La hram au fost prezenţi numeroşi binecredincioşi din Toracu Mic şi Toracu Mare, precum şi reprezentanţii comitetului parohial din Sărcia. Obiceiul lăsat de moș-strămoși generațiilor care vin este momentul cel mai frumos la hram- „Tăierea colacului”, nașul fiind Luca Roșu, iar pe anul viitor va fi Ion Darie Petrovici. După terminarea slujbei dumnezeieşti, a avut loc o agapă creştinească în încăperile Casei parohiale din Toracu Mic, la care a fost prezent și Daniel Bala, ministru consilier, consul al României la Vârșeț. Pentru atmosfera festivă și-a dat contribuția orchestra „Lyra”.

F. RAȘA