NASTUPAJU KONKURENTI ZA OLIMPIJSKU NORMU U VESLANJU: Državno prvenstvo u ergometrima

Blizu 400 aktuelnih i budućih veslačkih asova Srbije takmiči se na današnjem državnom prvenstvu u veslačkim ergometrima u Kristalnoj dvorani. Ovo takmičenje zajednički organizuju zrenjaninski veslački klubovi „Begej 1883“ i „Zreneks 1995“, a na njemu učestvuje oko 36 domaćih veslača i veslačica, među kojima su i veterani.

Na ulazu u halu, među posterima najuspešnijih zrenjaninskih sportista, nalazi se i slika Milorada Stanulova, osvajača dva olimpijska odličja u veslanju. On je došao na današnju ergometrijadu, a kaže da mu je izuzetno drago što je zajednički organizuju dva zrenjaninska kluba.

– Rezultati na ergometrima su jasan pokazatelj forme veslača, tako da su svi treneri i selektori ovde i današnji rezultati biće im prvi kriterijum u ovoj godini za takmičenja – najpre svetska i evropska prvenstva, a naročito za svetsko prvenstvo za seniore gde se stiče norma za Olimpijske igre. U veslanju se takmičenje u ergometrima organizuje poslednjih dvadesetak godina, u moje vreme toga nije bilo – kaže jedan od najuspešnijih sportista našeg grada.

Favoriti za medalje na državnom prvenstvu u ergometrima jesu, pre svega, veslači „Partizana“, „Crvene zvezde“, novosadskog „Danubiusa 1885“, „Čuruga“, a većini zrenjaninskih predstavnika ovo će biti prvo takmičenje, navodi predsednik VK „Begej 1883“ Dane Lužaić.

– Važno je da učestvuju kako bi sazreli, ne samo fizički nego i mentalno. Zato nismo postavili nikakav cilj pred njih osim toga da daju sve od sebe, da vide svoje granice i kako to drugi rade – između ostalih i najbolji veslači i veslačice Srbije.

Među najistaknutijim takmičarima danas jeste i Zrenjaninka, koja je ponikla u VK „Zreneks 1883“, a koja nastupa za „Crvenu zvezdu“ – Jovana Arsić. Ona je bila prva među seniorkama.

– Došla sam na takmičenje pravo iz trenažnog procesa, zadovoljna sam što je prvi put (posle dosta godina) ovako veslačko takmičenje organizovano u Zrenjaninu jer veslanje je u našem gradu poslednjih godina utihnulo. Došlo je dosta sugrađana – znam koliko ljudi inače dođe na neko veslačko takmičenje tako da je ovo dobar pokazatelj. Borimo se za olimpijske norme, trenutno sam izabrana da veslam skif i ove godine me očekuju evropsko i svetsko prvenstvo, kao i svetski kupovi – kaže ona, dodavši da će joj VK „Zreneks 1883“ i trener Veselin Vučićević uvek ostati na prvom mestu.

M.M.

Opširnije u štampanom izdanju..