NAUČNO STRUČNI SIMPOZIJUM O PIVARSTVU I HMELJARSTVU: Mnoga pitanja čekaju odgovor

– Tradicionalna manifestacija „Dani piva“, koji se održavaju po 32. put, bitno će obogatiti Naučno stručni simpozijum posvećen pivarstvu i hmeljarstvu, koji organizuje grupa vrsnih stručnjaka i entuzijasta, što me veoma raduje. Imam uveravanja veoma ozbiljnih ljudi koji organizuju ovaj skup da če se sledeće godine u ovo vreme, u Zrenjaninu ponovo proizvoditi pivo.

Ovim rečima je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sinoć otvorio naučno stručni skup posvećen pivu, pivarstvu i ihmeljarstvu.

Na otvaranju ovog skupa, sinoć u Hotelu „Vojvodina“ govorili su i Pjer Olivijer Bergeron – generalni sekretar asocijacije pivara Evrope (The brewers of Europe), koji je čestitao organizatorima na naporu da se skup ove vrste održi u našoj zemlji, posle 15 godina zastoja.

Takođe, prisutan je bio i Matej Oset, predsednik Udruženja slovenačkih pivara, koji je govorio o iskustvima Slovenije na obnovi pivarstva, hmeljarstva i proizvodnje opreme za ovu industriju.

Rebeka Božović, izvršni menadžer Udruženja pivara saoštila je, međutim, zabrinjavajući podatak da je potrošnja piva u našoj zemlji od 2008. do kraja prošle godine opala za 14,6 odsto i izrazila nadu da će skupovi ovog tipa doprineti da se taj trend preokrene.

Članice Udruženja pivara Srbije su „Apatinska pivara“, „Karlsberg Srbija“ Čelarevo, „Hajneken“, koji proizvodi pivo u Zaječaru, „Valjevska pivara“ i BIP, koji je u zakupila makedonska grupacija M 6. Pivo se, u znatno manjim količinama nego ranije, proizvodi i u Jagodini i Nišu.

Predsednik Orgnizacionog odbora Simpozijuma je naš pozati agroekonomista profesor dr Radovan Pejanović, a Naučnog odbora profesor dr Jan Kišgeci.

M. S-n.