NEDELJA IMUNIZACIJE: „Povećajmo obuhvat imunizacijom“

Od 24. do 30.aprila 2016. obeležava se 11. nedjelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene orgaizacije. Kako kažu iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ a prenose nadležni u zrenjaninskom Zavodu za javno zdravlje, imunizacija je jednostavan, bezbedan i efikasan način da se dete zaštiti od određenih bolesti.

-Svako dete ima pravo da ne oboli od bolesti čija je prevencija moguća imunizacijom. Obezbedite svom detetu zdrav početak života i vakcinišite ga na vreme – pozivaju iz ovih zdravstvenih ustanova, navodeći da je imnuizacijom protiv zaraznih bolesti sačuvano više života nego ijednom drugom intervencijom za zaštitu zdravlja, ukoliko se izuzme snabdevanje higijenski ispravnom vodom za piće.

Vakcinacija je postupak unošenja uzročnika bolesti ili njihovih delova u organizam sa ciljem da se izazove reakcija imunog sistema i razvije otpornost na te uzročnike, odnosno bolesti, slična onoj koja se stiče prirodnim putem u slučaju obolevanja. Optimalni odgovor na vakcinu zavisi od mnogih faktora uključujući vrstu vakcine, uzrast i imunizacioni status primaoca. Vakcinacija štiti decu od određenih zaraznih bolesti. Dete koje nije vakcinisano lako može da oboli od tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubele, zaušaka, hepatitisa B ili oboljenja izazvanih Hemofilusom influence tip b – prenosi dr Radivoj Filipov sa odeljenja epidemiologije Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

Dete se imunizuje vakcinama koje se daju injekcijom ili u vidu kapi. Neke vakcine je potrebno dati samo jednom, a neke više puta u toku prve godine života, i prema kalendaru revakcinacijom do određenog uzrasta. Vakcinacija se sprovodi u skladu sa kalendarom imunizacije, odnosno u preporučenom uzrastu i u skladu sa preporučenim intervalima između više doza istog antigena koje omogućavaju optimalnu zaštitu. To je pouzdana i efikasna mera sprečavanja bolesti, komplikacija bolesti i smrti od određenih zaraznih bolesti. Iz „Batuta“ upozoravaju da su poslednjih godina zemlje Evropskog regiona bile suočene sa epidemijama malih boginja, rubele, zaušaka, koje se javljaju kod osetljive populacije koja nije vakcinisana ili nije vakcinisana na vreme. I da se, budući da zarazne bolesti ne poznaju granice, epidemije šire iz zemlje u zemlju.

S.K.