NEZAVISNI SINDIKAT PROSVETNIH RADIKA: Blokade računa škola sve izvesnije

Neodgovornim postupcima Ministarstva prosvete, veliki broj škola se našao ili će se tek naći u blokadi računa, pošto je pravosnažnom presudom Vrhovnog kasacionog suda nedvosmisleno potvrđeno da su zaposleni u prosveti dobijali nezakonito umanjene nadoknade za korišćenje godišnjih odmora od 2008. do 2015. godine, a žalbe Državnog pravobranilaštva na visinu troškova spora, dovele su advokate sindikata pred svršen čin – da prinudno naplaćuju svoja potraživanja, što automatski znači i blokadu računa škola.

Ovo je na današnjoj konferenciji za medije rekao Ranko Hrnjaz, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodnije (NSPRV). On je pojasnio da su u pitanju uplate sudske takse za sporove u roku od osam dana, a posle tog roka predmeti se predaju izvršiteljima na prinudnu naplatu, uz troškove koji premašuju presuđeni iznos. Istovremeno, zaposleni i njihovi advokati ne mogu da naplate svoja potraživanja i troškove zbog odluke Državnog pravobranilaštva.

Problem je nastao kada je zakon promenjen jednim zaključkom Vlade Srbije iz 2008. godine kojim je prosvetnim radnicima ukinuto pravo na dva dana plaćenog godišnjeg odmora.

– Mi smo bili prinuđeni da tužimo poslodavce jer bi u protivnom došlo do zastarevanja. Podsećamo da je NSPRV, od momenta pravosnažnosti ove presude, u više navrata bilo u kontaktu sa zvaničnicima Ministarstva prosvete i zahtevalo da se svi postupci obustave kako se ne bi pravili novi troškovi, a da se zaposleni obeštete. Poslednji zahtev bio je da Ministarstvo otkaže punomoć i izmiri svoje obaveze prema zaposlenima u prosveti koji su podneli tužbe. To nije učinjeno, pa smo ovih dana svedoci posledica ovoga: blokade računa nekih škola, u Srbiji ih ima 1.760, a da direktori nisu ni znali da su presude pravosnažne jer ih pravobranilaštvo nije o tome obavestilo – naglasio je Hrnjaz.

Posle, kako je rekao, kriminalne presude Apelacionog suda u Novom Sadu, veliki broj sindikalnih članova je odustao od tužbi zbog straha, a Državno pravobranilašto im je prinudno naplatilo troškove. Tako presuda koju je dobila jedna prosvetna radnica iz Mužlje i kojom su potvrđene ranije sudske presude o tome da je prosvetarima zakinuta isplata dva dana godišnjeg odmora u 2014. godini, mogla bi da dovede do blokade računa škole.

– Ali, neverovatno je da zbog cifre od tri – četiri hiljade dinara, koliko je pojedinačno svako potraživao, danas stignemo ukupno do više desetina miliona dinara – naglašava predsednik NSPRV.

Inače, prvo obaveštenje o nezakonitom obračunu naknade za godišnji odmor, aktuelni ministar prosvete Mladen Šarčević je dobio 2016. godine. On je tada upoznat i sa činjenicom da se naknada za godišnji odmor za zaposlene u školama već desetak godina obračunava nezakonito.

M.B.