„NOĆ ISTRAŽIVAČA” U ZRENJANINU : Sve će biti kul

U Zrenjaninu se večeras organizuje šesta „Noć istraživača” pod motom „Istraži, prikaži, znanje potraži”. Organizator je Visoka tehnička škola strukovnih studija, a koordinator je dr Danijela Jašin. Na zanimljiv i popularan način posetiocima će biti predstavljen veliki broj eksperimenata, naučno-popularnih predavanja, aktivnosti za decu, naučnih kvizova, izložbi… Svečano otvaranje je u 18 časova u Kulturnom centru.

Gradska narodna biblioteka je rezervisana za najmlađe posetioce. Organizovana je nagradnu izložba likovnih radova predškolaca pod nazivom „Frozen” i zanimljive radionice prilagođene njihovom uzrastu. Biće otvorena i izložba astrofotografije, a predavanje će održati Miša Bracić i Srđan Penjivrag iz Astronomskog društva „Milutin Milanković”.

Kulturni centar Zrenjanina je centralno mesto okupljanja. Osim velikog broja radionica koje će biti usklađene sa ovogodišnjim sloganom „COOL&HOT”, biće održan i „SuPersu” kviz za đake, a u 9 časova je koncert hora „Spernova”. U saradnji sa lokalnim web-portalom, posetioci će se upoznati sa načinom na koji funkcioniše tehnologija virtuelne realnosti.

Na gradskom jezeru Vatrogasno-spasilačka brigada upoznaće znatiželjnike šta je suvi led.

U Gradskoj kući biće organizovano niz predavanja i projekcije kratkih filmova pristiglih na konkurs “Budi cool kao…”. Kroz ovu vizuelnu formu, deci će biti omogućeno da svoje naučne idole prikažu kroz kratki dokumentarni ili igrani film, web-art, video-art, viral video ili performans. U 17 časova biće otvorena izložba posvećena životu i delu Nikole Tesle, brojna predavanja, a u 18,45 dr Velimir Abramović govoriće o Tesli kao geniju koga savremenici nisu razumeli.

Na gradskom trgu je izložba likovnih radova predškolaca, a u 20 časova zvezdano putovanje.

U Narodnom pozorištu u 17 časova je izbor ledene princeze, a koordinator je Sonja Vujaković. Pripremljen je i kulturno-umetnički program u kome učestvuju učenici osnovnih škola „2.oktobar”, „Đura Jakšić”, „Petar Petrović Njegoš”, „Žarko Zrenjanin” i članice „Plave zvezde” i „Fri densa”.
M.B.

Program manifestacije pročitajte u štampanom izdanju naših novina, na 22. strani

logo-noc-istrazivaca