NOVE PLATFORME ZA PREUZIMANJE POŠILJKI U NAŠEM GRADU

Paketomati – potreba savremenog doba?

Prošlog meseca, na ulazu kod Glavne pošte, u Pupinovoj ulici, postavljen je ormarić za podizanje pošiljki koji je građanima dostupan 24 sata dnevno. Zrenjaninci svoje pošiljke mogu usmeriti direktno ili naknadno na paketomat, ukoliko nisu u mogućnosti da ih podignu na kućnoj adresi. Ovaj projekat pokrenut je inicijativom privatnih firmi pre gotovo tri godine u Beogradu. Tada je, u jeku epidemije korone, postala sve učestalija interent trgovina, a samim tim i veće angažovanje kurirskih službi. Uz problem logistike, sve veća konkurencija nametnula je potrebu za inovacijama, između kojih se, kao jedno od rešenja, našao i paketomat. Tako su u našem gradu, pored „Poštinog” postavljeni i paketomati „D EXPRESS” i „ANANAS” na NIS „Petrol” i „Gasprom” pumpama.
Sugrađani još uvek nisu u potpunosti upoznati sa načinom korišćenja usluga ovih aparata, ali se slažu u tome da bi mogli da olakšaju onlajn kupovinu i dostavu robe.

– Često poručujem robu preko interneta. Poslednje što sam kupovala bile su patike. Tada mi se i ponudila opcija da preuzmem robu putem nove usluge koju nudi Pošta. S obzirom na to da nisam pre toga istražila o čemu je reč, samo sam ignorisala opciju. Nisam znala nikog ko je koristio ovu pogodnost, pa nisam htela da rizikujem – rekla je Saška Dujin. Ipak, naša sagovornica se naknadno informisla i razmotrila mogućnosti koje paketomat nudi. Rešila je da će ubuduće preuzimati robu na taj način.
– Opcija nije loša, pogotovo sada kada nisam često kod kuće. Inače sam uvek morala nekoga od ukućana da zadužim za preuzimanje paketa. Ranije mi se činilo da su pristizali uvek prepodne, sad više nema pravila. Ovako sa paketomata mogu da preuzmem robu kad sam slobodna ili kad se vraćam s posla – rekla je Saška.
Sličnog razmišljanja je i Jovan Petrin, koji nam je objasnio da zbog brojnih poslovnih obaveza često nije kod kuće.
– Za paketomate sam skoro čuo, tako da mi je ovo faktički prvi put da ih koristim. Mislim da je ideja odlična i definitivno ću na ovaj način podizati svoje poljiške kada me posao spreči da ih sačekam kod kuće – istakao je sugrađanin.
Da Zrenjaninci još uvek u potpunosti nisu upoznati sa ovom novinom, kažu i radnici na NIS-ovoj pumpi na Zelenom polju. Oni su nam rekli da nisu primetili da se ova usluga kod njih često koristi. Smatraju da će naredni meseci pokazati njihovu korisnost.
N. Kovačević

  • OLAKŠANA KUPOVINA CVEĆA
    Paketomat nije prvi uslužni automat ovakve vrste u Zrenjaninu. Takozvani „cvetomat” već tri godine postoji u našem gradu. Zahvaljujući ovom automatu na 4. julu (pored cvećare „Daruši”), naši sugrađani u svako doba dana mogu kupiti cveće. Cene su pristupačne, od 700-800 dinara pa naviše.