NOVI BEČEJ SE ŠTITI OD PTIČIJEG GRIPA – Živina mora biti zatvorena

U Novom Bečeju su sredinom ove nedelje oformili stručno-operativni tim za praćenje kretanja avijarne influence bolesti poznate i kao ptičiji grip. Na sednici ovdašnjeg Štaba za vanredne situacije istaknuto je da na teritoriji opštine nema pomenute bolesti, ali da je neophodno primeniti mere preventive i o svemu pravovremeno informisati javnost.

Bolest ptičijeg gripa se pojavila u južno-bačkom okrugu, na teritoriji Koviljskih ritova, a dijagnostikovana je na uginulim labudovima. Veterinar i član Štaba za vanredne situacije opštine Novi Bečej, Vojislav Blažin, kaže da se moraju preduzeti sve mere zaštite i preventive.

– Moramo voditi računa jer na ovoj teritoriji postoje zaštićena vodena područja, kao što su Okanj bara, Slano Kopovo, zatim kanalska mreža DTD, Tisa, kao i ostali kanali u okruženju. Ptice iz Evrope koje uglavnom u ovom periodu preleću i sleću na naše područje, čine ga potencijalnim „žarištem”. Iako bolesti kod nas nema, moramo se pripremiti. Nema potrebe za paniku, ali domaćinstva, naročito ona koja se nalaze na obodima naseljenih mesta moraju zatvarati živinu. Za puštanje živine uslediće opomene, kao i rigoroznije mere kažnjavanja onih domaćinstava koja ne pošuju preporuke zaštite. Ukoliko se ptičiji grip pojavi na teritoriji opštine Novi Bečej, dalje ćemo već postupati po zakonski predviđenim merama – rekao je Vojislav Blažin.

Vrsta ptičijeg gripa koja se pojavila na teritoriji Republike Srbije nije zarazna za ljude, ali kada je u pitanju živina, stvara velike ekonomske štete, kako direktne, tako i indirektne. Ne postoji vakcina protiv ove bolesti, a jedino rešenje kada dođe do oboljevanja ptica jeste njihova eutanazija. Osnovna preporuka zato i jeste preventiva, odnosno zatvaranje živine u živinarnike i što manji kontakt sa farmama živine.
D.G.

zd-novi-becej-slani-kopovi-zdralovi-i-ptice-1 zd-novi-becej-slani-kopovi-zdralovi-i-ptice-2