NOVI BEČEJ: Ulični marš protiv rasizma

Povodom 21. marta, Međunarodnog dana borbe protiv rasizma, aktivisti i članovi Udruženja Roma Novi Bečej organizovali su u utorak ulični marš u centru Novog Bečeja, uz transparente i natpise protiv rasizma, diskriminacije i nasilja nad ženama. Cilj aktivnosti Udruženja Roma Novi Bečej, kao i svake godine, jeste da podsete javnost i predstavnike relevantnih institucija na još uvek prisutni rasizam i diskriminaciju prema pripadnicima romske nacionalnosti.

– U toku je mesec ženskog romskog aktivizma, koji počinje 8. marta, Međunarodnog dana žena, i traje do 8. aprila, kada se obeležava Svetski dan Roma. Imamo razne aktivnosti u vidu radionica, uličnih akcija, okupljanja i uličnih marševa. Jedan od uličnih marševa je i ovaj, povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma, koji smo organizovali u podne. Okupili smo oko 40 učesnika, prošetali smo kroz Novi Bečej sa porukama protiv rasizma, diskriminacije i nasilja, sa ciljem ukazivanja na diskriminaciju i rasizam prema zajednici Roma – rekla je Vesna Ćerimović, aktivistkinja Udruženja Roma Novi Bečej.

Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma Novi Bečej, 21. mart smatra izuzetno važnim danom za sve Rome i Romkinje, posebno jer se obeležava u toku meseca ženskog romskog aktivizma koji traje do 8. aprila kada se obeležava Svetski dan Roma.

– Ponosne smo što sada već tradicionalno obeležavamo ovaj dan. Možemo da vidimo da su sa nama mladi romske nacionalnosti i oni koji to nisu, dečaci i devojčice iz srednje škole, tu su naše drugarice iz Beograda, u znak solidarnosti. Zajedno šaljemo poruku da nećemo tolerisati rasizam, da tražimo da se zaustave diskriminacija i rasizam u institucijama, kao i da se ne koriste dvostruki aršini za ljude različite boje kože. Svi smo mi isti i ženska prava su ljudska prava, uopšte ljudska prava su prava svakog čoveka.

 

  1. G.