NOVI ITEBEJ U SUBOTU MIRISAO NA PRŽENE KOBASICE

Cvrčalo kod Doma kulture

U sklopu tradicionalnih „Itebejskih zimskih susreta”, subota, 23. februar, u Novom Itebeju bila je rezervisana za „Kobasicijadu”. Ispred seoskog Doma kulture, okupilo se 17 ekipa iz pomenutog, ali i obližnjeg Srpskog Itebeja, te susednih mesta, da se druže i takmiče u spremanju kobasica.
Prema pravilima manifestacije koja je održana po sedmi put, takmičari su od organizatora dobili po tri kilograma svežeg svinjskog mesa, samleli ga, začinili, napravili kobasice, a onda ih ispržili i pripremili za trpezu.
Novi Itebej se otuda iz daljine osećao na kobasice, a centar sela skoro da je „cvrčao” od gužve, poput masti u tiganjima i tanjiračama u kojima se pržio ovaj banatski specijalitet.

NAJBOLJI KAŠLJIKOV TIM
Prema mišljenju žirija koji je skoro ceo sat ocenjivao kuvarski učinak učesnika 7. „Kobasicijade”, najlepšu i najukusniju kobasicu napravila je ekipa koju je predvodio Novoitebejac Kašljik Tibor, mesar zaposlen u „Mrkšićevim salašima”. Drugo mesto pripalo je ekipi „Proleter” iz Međe, a treća je bila „Bega 1”, takođe iz sela domaćina takmičenja.
– Nemam poseban recept, niti neku tajnu. Kobasicu pravim kako se ovde oduvek pravila, koristim začine koje ovde svaki domaćin zna. Verovatno se „tajna” dobrog ukusa i izgleda kobasice koju sam dao na ocenjivanje ogleda u tome što nisam dozvolio da se prži u masti u kojoj ima zagorelih ostataka prethodno isprženih kobasica – kaže Kašljik Tibor, napominjući da mu je ovo treći put da pobeđuje na novoitebejskoj „Kobasicijadi”.

SAMI SVE FINANSIRALI
U Novom Itebeju, ruku na srce, u subotu nije bilo ni približno onoliko ljudi kao dva vikenda ranije u Belom Blatu.
– Slažem se. Zbog našeg geografskog položaja, poseta poput one u Belom Blatu je skoro nezamisliva. S druge strane, Belo Blato je imalo podršku Grada Zrenjanina, gradske Turističke organizacije, a mi ovde u Novom Itebeju morali smo skoro sve sami. Samo nas je Mesna zajednica pomogla sa 15.000 dinara. Nekad su našu „Kobasicijadu” otvarali načelnici okruga, a sada je i to izostalo. Ipak, ja sam zadovoljan. Okupilo se dosta ljudi, družićemo se lepo sa komšijama, a to je i osnovni cilj ove naše manifestacije – kaže Juhas Šandor, predsednik lokalnog Sportskog društva i Fudbalskog kluba „Bega” koji su zvanični organizatori novoitebejske „Kobasicijade”.

Z. D.