NOVI PLANOVI ZA BOLJE FUNKCIONISANJE CENTRA GRADA

Mogućnosti su velike, odluka je na Gradskoj upravi

Uslovi za izgradnju novih parkinga, garaža, biciklističkih staza i javnih toaleta u centru grada obezbeđeni su izmenama i dopunama Plana generalne regulacije „Centar” koji je izradilo i na javni uvid dalo Javno preduzeće za urbanizam. Nakon ovog pregleda, koji je trajao do 13. decembra, sledi javna sednica i usvajanje plana na skupštini, a njegova realizacija zavisiće od budžetskih sredstava predviđenih za investicije, objašnjavaju iz Odeljenja za urbanizam Gradske uprave.
Zadatak Plana je da ostvari uslove za realizaciju, a pored javnih površina obuhvaćene su i privatne parcele. U šta će se investirati, koji će biti prioriteti i na koji način će se realizovati, odlučiće Odeljenje za privredu.

ISKAZANA POTREBA ZA NOVIM PARKIRALIŠTIMA
– Preispitivanjem pravila uređenja centra grada, urbanisti su predložili izgradnju javne parking garaže ili parkirališta za putnička vozila u bloku između Nemanjine, Pupinove, ulice Slobodana Bursaća i Kralja Petra I, kao i izgradnju pristupne ulice. Nova garaža rasteretila bi sve veće gužve u srcu grada, a Planom se omogućava i uređenje parkinga u ulici Dr Miroslava Tirša (stara pijaca) – kaže Nenad Maksić, diplomirani inženjer arhitekture i odgovorni urbanista.
– Moguća je fazna izgradnja, na taj način što bi prva faza podrazumevala izgradnju parkirališta, a druga faza parking garaže. Pored toga, uz izradu urbanističkog projekta planira se proširenje parkirališta ispod platoa Trga dr Zorana Đinđića – objašnjava Maksić.
Godinama unazad ukazuje se na problem nefunkcionisanja postojećeg javnog toaleta u centru grada, a sugrađani apeluju na rešavanje problema. Urbanisti su kroz plan omogućili opciju njihove izgradnje u novim zonama. Prema nacrtu, realizacija je moguća na dve lokacije, ispod platoa Trga dr Zorana Đinđića, kao i u okviru postojećih i planiranih parkirališta i javnih parking garaža. Druga opcija bila bi postavljanje mobilnih toaleta u okviru parkirališta, navodi odgovorni urbanista.

SAOBRAĆAJNICE PRILAGOĐENE DVOTOČKAŠIMA
Grad Zrenjanin ima oko 35 kilometara biciklističkih staza, od čega je 12,5 izgrađeno u poslednjih nekoliko godina. Na teritoriji zone „Centar”, pored već izgrađenih biciklističkih trasa duž Bulevara, naglašeno je i da postoji prostor za izgradnju novih staza širine 1,5 m ili biciklističkih traka minimalne širine 1 m, što bi dovelo do razvoja ove grane saobraćaja.
– Ostvarenje potencijala moguće je u ulici Obala Sonje Marinković, Narodnog fronta, Narodne omladine, Subotićevoj, Petefijevoj, Savezničkoj i Ive Lole Ribara – navedeno je u Planu.
Izmenama i dopunama usmerava se i regulisanje prostorne organizacije Bulevara Milutina Milankovića (magistrala) koji je ujedno i deo trase državnog puta. Kako je navedeno, raskrsnice na ovom potezu mogu se rekonstruisati u kružne tokove čiji broj nije definisan.
– Da bi došlo da radova na magistrali, mora se ostvariti prethodno pribavljanje uslova JP „Putevi Srbije” – objašnjava Maksić.

  • STROGE KONTROLE U ZAŠTIĆENIM ZONAMA
    Spomenici kulture čine identitet prostora i usmeravaju njegov budući razvoj. Planom su određene mere zaštite, obnove i revitalizacije za objekte visoke vrednosne kategorije po posebnim konzervatorskim projektima i uslovima službe zaštite. Težiće se očuvanju originalnosti stila, konstruktivnog sklopa i kreativnog duha projektanta.
    – U okviru Prostorno kulturno – istorijske celine „Staro jezgro Zrenjanina” za nepokretna kulturna dobra pojedinačno je utvrđeno 46 istorijskih objekta. Svi zahvati u granicama zaštićenih zona i na zaštićenim objektima preduzimaće se uz kontrolu i prema uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin – objašnjava Nenad Maksić.

J. Šormaz