NOVINE U STRATEGIJI BORBE PROTIV VIRUSA KORONA

Stotine Zrenjaninaca čekalo u redu za vakcinaciju

U Srednjobanatskom okrugu u periodu od 30. marta do 5. aprila registrovano je 587 novoobolelih od kovida-19. U Zrenjaninu je trenutno ima 1.329 aktivnih slučajeva, u Novom Bečeju 265, Žitištu 89, Novoj Crnji 91, a u Sečnju 93.
Situacija je i dalje veoma ozbiljna, a u imunizaciji je lek, kažu stručnjaci. U našem Okrugu od januara vakcinisano je više od 28 hiljada ljudi, od kojih je i drugu dozu primila 21 hiljada građana.
Iako se vakcinacija odvija prema prioritetnim grupama, čitaoci su se i našoj redakciji obraćali, zbunjeni što poziv još nisu dobili i zbog nelogičnosti koje su primetili. Najčešće zamerke bile su dugo čekanje na poziv, manjak informacija i nejasnaće oko toga ko je za šta nadležan u organizaciji vakcinacije.

ZAŽIVELA VAKCINACIJA BEZ PRIJAVE
U cilju bržeg stvaranja kolektivnog imuniteta, u 50 gradova Srbije otvoreni su punktovi za vakcinaciju na kojima će se po novom sistemu primati cepivo. Imunizacija Zrenjaninaca bez prethodnog zakazivanja započeta je u sredu, 7. aprila, u hali „Medison”. Odziv je bio veoma veliki. Od ranog jutra je ispred hale, po hladnoći, u redovima na vakcinu strpljivo čekalo više stotina sugrađana.
Nadležni su istakli da oni koji žele da se vakcinišu, ne moraju biti prijavljeni putem portala eUprava, ali moraju imati državljanstvo Republike Srbije. Na raspolaganju im je bila vakcina kineskog proizvođača „Sinofarm”.
– Očekujemo da će svi koji su zainteresovani, uključujući i one koji su se prijavili, a nisu pozvani, sada biti u prilici da dođu i vakcinišu se – kaže dr Predrag Rudan, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.
Redovna vakcinacija građana koji već imaju zakazane termine, odvijaće se po ustaljenom redosledu i dinamici. Kako objašnjava Rudan, prednost će i dalje imati stariji od 60 godina, a lokalna samouprava će pratiti red vakcinacije koji utvrde državni organi.

VERU U KOLEKTIVNI IMUNITET PRATE NOVE MERE
Punktovi će biti određeni na teritoriji celog Okruga, a za sve zainteresovane biće obezbeđene dovoljne doze vakcina.
Od 5. aprila na snazi su nove, blaže mere Republičkog kriznog štaba. Svim objektima i ustanovama kojima je dozvoljen rad, radno vreme je produženo i može se odvijati od 6 do 22 časa. Reč je o apotekama, trgovinama, servisima, fitnes centrima, teretanama, kladionicama, pozorištima, bioskopima, muzejima, galerijama.
Pored toga, nadležni su odlučili da poslovanje omoguće i ugostiteljima, ali isključivo na otvorenom. Propisano je da u baštama kafića za istim stolom može biti najviše petoro ljudi, uz obavezan razmak od dva metra između stolova. Takođe, zabranjeno je izvođenje scensko muzičkog programa (živa muzika u baštama).
Kafićima i restoranima dozvoljena je šalterska prodaja hrane i pića (bez obzira na to da li imaju ili nemaju baštu), dok dostava ostaje dozvoljena 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.
Kafićima i restoranima koji nemaju baštu rad je i dalje zabranjen, a do srede merama popuštanja nisu bili obuhvaćeni ni tržni centri.

 • Zaražen gradonačelnik
  Zbog infekcije korona virusom gradonačelnik Simo Salapura od utorka je u kućnoj izolaciji. Oseća se dobro, ima blažu kliničku sliku i simptome, navodi se u saopštenju objavljenom na gradskom sajtu.
  – Pratim uputstva lekara, a svim građanima želim da poručim da se čuvaju i smanje kontakte. Dobro se osećam, a zbog činjenice da sam se na vreme vakcinisao, imam blaže simptome – obratio se gradonačelnik preko svoje Fejsbuk stranice.
  Salapura je apelovao na one koje se nisu vakcinisali da se prijave i strpljivo sačekaju poziv, te da se tako zaštite od korona virusa i sačuvaju svoje i zdravlje najmilijih.

 

 • Građani zaslužuju bolju organizaciju
  Zbog velikog interesovanja mnogi koji su u sredu želeli da se vakcinišu, nisu došli na red. Sugrađanka, čije je ime poznato redakciji, nakon višečasovnog čekanja, obratila nam se smrznuta i razočarana načinom na koji je imunizacija organizovana, kako kaže, suprotnim od onog koji je promovisan u medijima.
  Nakon prijave preko portala eUprave u januaru, nije dobila poziv za imunizaciju, a ima skoro 70 godina. I u sredu je uzalud čekala na veoma hladnom vremenu, nije stigla na red. Iako je naznačeno da će vakcinacija trajati do 14 časova, smatra da je mnogo ranije moglo da se proceni koliko zainteresovanih će moći da se vakciniše i o tome obaveste oni koji čekaju, pominje i da je prisustvo policije bilo nepotrebno, budući da su sugrađani koji su stajali u redu, bili mirni i strpljivi.

J. Šormaz