ŽITELJI PERLEZA SE ŽALE NA SMRAD I ZAGAĐANJE OD FABRIKE ZA PRERADU PLASTIKE U SVOM MESTU

Čekaju se nalazi inspekcija

Umesto najavljenih 100 radnih mesta, Perležani su od kineske fabrike „Feitiansuje” za preradu otpadne plastike, dobili nesnosan smrad i, navodno, zagađenje kanala od kojeg su nekada navodnjavali bašte i njive. Kompanija u ovom selu posluje od 2018. godine u postrojenju nekadašnjeg „Begej plasta”. Dok čekaju da inspekcije daju sud, građani Perleza rešili su da javno progovore o tome zašto proteklih meseci ne mogu da otvore prozore, ili prostru veš napolju. Iz kineske kompanije poručuju da će izjave davati kada nadležne inspekcije završe posao.

NE PRILAZE KANALU I NE OTVARAJU PROZORE
– Niti se širi veš, niti se otvaraju prozori. Smrad iz fabrike davi nas i guši neviđeno. Jedino dok fabrika stoji, možemo da izađemo iz kuće i da radimo poslove u dvorištu. To je neka plastika koju oni ili tope, ili mešaju sa nekom hemikalijom. Nemam pojma, ali smrdi nesnosno – kazala je za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) Perležanka Dragana Kojić čiju kuću samo zid deli od pogona fabrike „Feitiansuje”.
Život pored ovog pogona je užasan, ispričala je druga Perležanka aktivistima Građanskog preokreta. Kako je rekla, za 30 godina koliko živi ovde, ne seća se da je ikada videla da je obližnji kanal za navodnjavanje bio toliko prljav. Prema njenim rečima, kada je „Begej plast” radio, nije bilo problema sa zagađenjem.
Da je voda ovog kanala koji teče blizu fabrike, zatim pored bašta i njiva, ranije bila čista, Građanskom preokretu je objasnio mladi Perležanin Aleksandar Nađ.
– Problem je što se u ovaj kanal, koji prolazi pored naše crpne stanice iz koje se selo snabdeva vodom, ispuštaju ozbiljni otrovi. Do prošle godine smo u ovom kanalu imali ribe, žabe i kornjače, ceo ekosistem. Ljudi su vodom iz kanala ranije navodnjavali okolne bašte, a sada ne smeju ni da mu prilaze – kazao je Nađ.
M. Maričić
FOTO: Printskrin Jutjub kanal Građanski preokret

Opširnije u štampanom izdanju