NA KOJI NAČIN TRGOVCI BRINU O BEZBEDNOSTI POTROŠAČA

Redovna dezinfekcija, brze kase i distanca

Prehrambene prodavnice, pored benzinskih pumpi i apoteka, jedine su trgovine kojima je u sklopu mera protiv virusa korona bila pružena mogućnost da neometano posluju. Zbog čestih gužvi u većim marketima ova odluka dovedena je u pitanje i izazvala je brojne polemike među ostalim maloprodavcima.
Sugrađanka, čije je ime poznato redakciji, sa nama je podelila da se često ne oseća sigurno prilikom kupovine. Navodi da je to zbog velikog broja ljudi koji istovremeno pazare, a koje, čini se, niko ne kontroliše. Primećuje da svi nose maske, ali često ispod nosa.
Nakon inspekcijskog zatvaranja pojedinih prodavnica u nekoliko gradova, mnogi građani zapitali su se na koji način su njihova bezbednost i poštovanje protivepidemijskih mera zagarantovani prilikom kupovine.

SIGURNOST UČVRŠĆUJU DODATNIM MERAMA
Kako bi osigurali bezbedno okruženje za svoje potrošače i zaposlene, iz kompanije „Lidl” kažu da pored onih koje je propisala Vlada, sprovode i dodatne mere.
– Zaposleni svakom potrošaču pri ulasku u objekat uručuju karticu na kojoj se nalaze pravila. Na ovaj način vrši se podsećanje na njih i kontroliše broj potrošača na svakom prodajnom mestu – kažu iz „Lidla”.
Prema njihovim rečima, potrošači se prilikom kupovine kreću u redovno dezinfikovanom okruženju, o čemu zaposleni posebno vode računa.
Obezbeđivanjem brzih kasa u „Lidl” trgovinama praktikuje se sistem brze kupovine, a plaćanje karticama i samostalna nabavka su saveti koje preporučuju. Iz kompanije ističu važnost poštovanja distance i stajanje u redu na mestima koja su prema preporučenom razmaku označena na podovima.
Od dodatnih mera, u svim prodavnicama ovog lanca angažovana su minimalno dva kovid redara. Kako kažu, u nekima i više. Njihovi zadaci se, objašnjavaju, odnose na savetovanje potrošača i upućivanje na korišćenje dezinfekcionih sredstva i barijera.
Dodaju da redari vrše i dezinfekciju kolica koja potrošači koriste pri njihovom ulasku u trgovinu. U prodavnicama se nalaze obaveštenja o merama na snazi koja podsećaju na odgovorno ponašanje, kažu iz Kompanije.

STROGO PRAĆENjE UPUTSTAVA VLADE
Iz „Persu marketa” navode da se redovno prilagođavaju svim izmenama koje donose nadležni. U svakoj smeni, zaposleni provetravaju objekat, svakih sat vremena dezinfikuju radne površine, kvake, pultove, rukohvate, potrošačke korpe i sve ostalo što je predmet čestog dodirivanja i gaženja.
– Poštovanje propisa kontrolišu zaposleni u marketima. Do nedavno je kovid redar bio poslovođa, međutim, sada su to svi zaposleni u marketu, što je olakšalo praćenje – kažu iz „Persua”.
Budući da su objekti kompanije „Gomeks” manjeg formata, broj potrošača kontrolišu zaduženi korona redari u svakom objektu, navode iz ovog trgovinskog lanca.
Prema njihovim rečima, u slučaju većeg broja potrošača, obaveza je da se privremeno ograniči ulaz u objekat, zbog veće bezbednosti.
– Proglašenjem pandemije donet je plan primena mera u kojem je propisana pojačana dinamika dezinfekcije svih dodirnih površina kao što su trgovačke korpe, rukohvati na vratima, stakla rashladnih uređaja i pokretne trake. Zaposlenima su obezbeđena sredstva lične zaštite, a na kasama su postavljene plastične barijere koje garantuju sigurnost – objašnjavaju iz „Gomeksa”.
U ovim trgovinskim lancima ističu da se prilagođavaju merama Kriznog štaba koje su u vezi sa ograničenjem broja potrošača. To znači da je na devet metara kvadratnih dozvoljen boravak jedne osobe. Svaki objekat na ulaznim vratima pruža informaciju o kvadraturi prodajnog prostora i dozvoljenom broju protrošača. Obavezno je nošenje maske i održavanje rastojanja od dva metra, kao i dezinfekcija, kako bi sigurnost potrošača i zaposlenih bila zagarantovana.

J. Šormaz