NOVOGODIŠNJI INTERVJU SA GRADONAČELNIKOM ČEDOMIROM JANJIĆEM – BUDŽET, INVESTICIJE, PLANOVI

Zrenjanin će biti bolje mesto za život

Zrenjanin završava 2018. godinu najavama krupnih projekata čija realizacija sledi dogodine i u narednom periodu, to su veliki poduhvat kineskih investitora da ovde naprave fabriku pneumatika za zapadno tržište, obilaznica oko grada, izgradnja još jedne magistralne trake do Novog Sada i auto-puta do Beograda… Prema iskazima predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, tokom godine, više puta dolazio u naš grad, u toku je „investicioni zamajac koji će promeniti budućnost Zrenjanina”.
Novogodišnji intervju sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem počinjemo upravo od te teme.

Kako će Zrenjaninci živeti dogodine? Hoće li se u novčanicima građana osetiti ta bolja budućnost koja počinje?
– Uvek je nezahvalno odgovarati na ovako postavljeno pitanje, ali ću samo podsetiti na podatke Privredne komore koji ukazuju na rast proizvodnje, izvoza, pa i plata ove u odnosu na prošlu godinu. Naime, prema tim podacima, ostvaren izvoz veći je za gotovo 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, a prosečna plata u našem gradu iznosi 46.000 dinara i mi smo, posle 20 godina, iznad vojvođanskog proseka.
Mnogo napora ulažemo da promovišemo Zrenjanin kao zaista dobro mesto za investiranje i, kao što sam i ranije govorio, za otvaranje novih radnih mesta, što i jeste jedan od prioritetnih ciljeva lokalne administracije, a to se i dešava u prethodne tri godine. Zapošljavanje će biti i intenzivirano dolaskom kineskih investitora, tako da se nadam da će zarade Zrenjaninaca još rasti.

Kako će izgledati gradski budžet za 2019?
– Kao što sam i prilikom usvajanja budžeta rekao, i ove, kao i prethodne dve godine budžet je napravljen realno, ali sada delom i konzervativno, u pozitivnom smislu te reči, a ono što bih naglasio jeste da ne ispunjavamo želje korisnika budžeta.
Budžet za 2019. godinu ima značajnu razvojnu komponentu, za investicije je izdvojeno 720 miliona dinara, ali ima i socijalni karakter. Značajna sredstva opredeljena su za regresiranje prevoza, potrebe narodne kuhinje i za druga socijalna davanja, takođe, planirali smo i sredstva za našu Predškolsku ustanovu, ali i osnovno i srednje obrazovanje, za kulturu, poljoprivredu, mesne zajednice.
Kada govorimo o razvojnoj komponenti, moram napomenuti da ćemo tokom naredne godine realizovati mnoge projekte. Neke samostalno, našim sredstvima, a neke od njih uz pomoć Pokrajine i Republike.
Planirana su sredstva za komunalna opremanja, u gradu i svim naseljenim mestima, a značajan iskorak napravićemo na polju zdravstva – kada su u pitanju naša bolnica, Gerontološki centar, ali i stara Specijalistička poliklinika. Dakle, mnogo je toga što će biti realizovano naredne godine. Važno je napomenuti i da je budžetom za narednu godinu idvojeno 98 miliona dinara za eksproprijaciju, jer smo predvideli da radimo i četvrti, završni deo obilaznice dok se budu gradili most na Begeju i trasa u gradnuličkom ataru.
Budžet je veći u odnosu na prethodnu godinu, a posebno me raduje porast u delu koji se puni od poreza na zarade, taj prihod raste više od 12 procenata i to je jedan od najboljih pokazatelja u kom pravcu ide naš Grad, a verujem da će, kada budemo realizovali još nekoliko novih investicija, ta cifra biti mnogo veća.
Pokazatelj da dobro i realno planiramo i vodimo finansije na dobar način, jeste činjenica da smo ove, kao i prošle godine imali samo po jedan rebalans i to naviše, što nije bio slučaj prethodnih godina, pa i decenija.

Fabrika vode je pre nekoliko dana najzad puštena u probni rad…
– Prečistač u novom postrojenju za preradu vode pušten je u probni rad, posle nekoliko decenija bezuspešnih pokušaja da se obezbedi ispravna voda. Probni rad će trajati najmanje trideset dana, investitor je dužan da dokaže sve parametre iz ugovora, a o kvalitetu će se izjasniti relevantne ustanove.
Svi znamo da se problem pijaće vode u našem gradu bezuspešno rešava od 1975. godine i veoma sam ponosan što ova lokalna administracija, na čijem sam čelu, uspeva da ga reši, a Zrenjanin je, siguran sam, na korak od proglašenja zdrave pijaće vode.

Ministarka Zorana Mihajlović potvrdila je da će se graditi auto-put punog profila Zrenjanin-Beograd i da sledi izrada kompletne tehničke dokumentacije. Šta nam možete reći o planiranoj dinamici ove investicije?
– Prema podacima kojima raspolažem, očekuje se da će izgradnja početi najverovatnije 2020. godine. Radi se projekat auto-puta punog profila, potpuno novom trasom u odnosu na sadašnji put. Dolaskom novih investitora očekujemo i dodatno opterećenje puta prema Beogradu, pa će izgradnja ovakve saobraćajnice biti od velikog značaja. Mislim da je to fantastična vest za sve nas, posebno što znam da će to sve da se radi najvećom mogućom brzinom i što će to za Zrenjanince biti najbrži put za uključenje u Koridor 10.

A brzi put Zrenjanin-Novi Sad?
– Pokrajinska Vlada raspisala je tender za izradu projektne dokumentacije i za ovu trasu i očekujem da se i ona realizuje u sličnim rokovima kao i put prema Beogradu. Ova trasa deo je projekta „Vojvođansko P” koji zajedno realizuju pokrajinska i državna administracija.

Šta će biti najveća investicija iz lokalnog budžeta u 2019?
– Iz lokalnog budžeta najviše sredstava biće uloženo za izgradnju putne infrastrukture u gradu i naseljenim mestima. Zajedno sa Pokrajinom radićemo rekonstrukciju stadiona u Karađorđevom parku, gde Grad učestvuje sa značajnim sredstvima, pred nama je i rekonstrukcija parketa u Kristalnoj dvorani, u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo u košarci za žene, juna naredne godine, a u planu je i završetak gradnje vrtića u naselju „Putnikovo”, kao i nastavak izgradnje kanalizacione mreže u selima. Budžetska sredstva ćemo iskoristiti i za projektovanje velikih investicija u zdravstvu i školstvu, a tu očekujemo podršku Vlade Republike Srbije.

Šta nam možete reći o gradnji 300 stanova za kineske radnike „Ling longa”, gde će biti lokacija, ko će ih graditi?
– Investitor je zainteresovan za izgradnju tih stanova namenjenih menadžmentu i zaposlenima u fabrici, koji svakako neće biti samo Kinezi. Od nekoliko ponuđenih lokacija, najviše su zainteresovani za prostor u blizini nadvožnjaka i Jezera 2 Begejske petlje, na nekih pet hektara zemljišta i taj prostor bi trebalo u narednom periodu da sasvim promeni izgled.

Kao gradonačelnik svih građana Zrenjanina, kako ste zadovoljni saradnjom sa opozicionim strankama i uopšte, kako se razvija politički život u Gradu?
– Kao gradonačelnik i kao član najveće stranke u parlamentu, gledam da dijalog sa opozicijom bude na visokom nivou, kao što to očekujem i od njih. Pre svega, važno je razumevanje. Naravno da od opozicije očekujem i kritike, ali, ne i vređanja. Mislim da je dijalog u zrenjaninskom parlamentu i u Zrenjaninu na mnogo višem nivou nego u drugim sredinama.

Kakva je vaša poruka Zrenjanincima na pragu 2019?
– Svim Zrenjanincima želim sve najbolje u novoj 2019. godini, pre svega ličnu sreću i dobro zdravlje, da svi zajedno, prema svojim mogućnostima, pokušamo da od Zrenjanina napravimo još lepše mesto za život.
Lj. Bailović