OBAVEZE „RADIJATORA” (28,8 MILIONA EVRA) MNOGO VEĆE OD VREDNOSTI FABRIKE

Poverioci na velikoj muci

Deceniju i po od početka svojinske transformacije i devet godina nakon što je konzorcijum iz Hrvatske kupio 50,62 procenta njenog kapitala, zrenjaninska livnica „Radijator” dospela je na ivicu poslovnog ambisa. Sudbina ovog akcionarskog društva sada je u rukama poslovnih banaka, države i dobavljača, odnosno poverilaca koji od ove firme potražuju približno 28,8 miliona evra u dinarskoj protivrednosti. Da bi livnica opstala, poverioci treba da prihvate plan reorganizacije (UPPR) koji predlažu njeni većinski vlasnici i menadžment na čelu sa Nedeljkom Grubešom, a kojim se od prvih traži da naplatu potraživanja „rastegnu” do 2024. godine.
Ukoliko bi odgovor bio „ne”, odnosno ako bi bankrotom i rasprodajom imovine „Radijatora” pokušali da naplate svoje potraživanje, prema računici kreatora UPPR-a, poverioci bi mogli da naplate tek svaki osmi dinar svog potraživanja.
Rešenje Privrednog suda iz Beograda, početkom novembra, o otvaranju prethodnog stečajnog postupka, spaslo je livnicu od „čerupanja” njene imovine, odnosno od pokušaja manjih poverilaca da svaki za sebe, rasprodajom njenih zaliha sirovina i gotovih proizvoda, naplate svoj novac. Zabrana prinudne naplate važiće dok se poverioci ne izjasne o UPPR-u, koji menadžment „Radijatora” pokušava da im nametne još od letos.
Najveće obaveze „Radijator” ima prema poslovnim bankama, a još toliko (čak 1,6 milijarde dinara) duguje poreskoj upravi, državnim fondovima i preduzećima… U livnici se, na primer, „topi” skoro 660 miliona dinara EPS-a, na ime isporučene i potrošene, a neplaćene struje, glavnog energenta postrojenja za topljenje gvožđa.
Ukoliko UPPR „Radijatora” dobije „zeleno svetlo” poverilaca, najbrže će se „opariti” radnici. Pomenutim planom se, naime, predviđa da oni neisplaćene neto zarade dobiju pre zvaničnog početka primene plana reorganizacije.

„UNIVERZAL” I „PIRAEUS”
Potraživanja „Univerzal banke” od 216 miliona dinara predlagači UPPR-a tretiraju kao uslovnu obavezu „Radijatora”. Specifičan je i odnos sa „Piraeus lizingom” koji je vlasnik dela opreme za transport, otprašivanje i brušenje odlivaka (vredne 10,5 hiljada evra) a koje „Radijator” ili „treće lice” namerava da kupi u roku od 30 dana od početka primene UPPR-a (na 24 rate), pošto prethodno plati tri miliona dinara na ime duga za takozvanu lizing naknadu…

BLOKADA 670 MILIONA DINARA
Pred beogradskim Privrednim sudom koji je od letos nadležan za njega, takozvani prethodni stečajni postupak u „Radijatoru” otvoren je 2. novembra. Sudija Ljiljana Matić tu odluku je donela po predlogu firme „VVV” Vladimira Zlatanovića iz Zrenjanina, između ostalog i zbog toga što hiljadu dana unazad ne izmiruje svoje obaveze, a trenutna blokada računa firme iznosi više od 670 miliona dinara…

Krivi požari…
U objašnjenju razloga koji su doveli do „finansijskih poteškoća”, predlagači UPPR-a kao najvažnije navode požare iz 2008. i 2012, zbog kojih je „Radijator”, kako se ističe, pretrpeo veliku štetu. Po njima, 2008. godine, kada imovina fabrike nije bila osigurana, šteta od požara iznosila je dva miliona evra. Zbog manjkavosti u ugovoru o osiguranju, četiri godine kasnije, od „Globos osiguranja” naplaćeno je 400.000 evra ili tek 15 odsto od ukupne štete koju je 2012. prouzrokovala vatrena stihija…

Z.Dedić