„DAN OTVORENIH VRATA” U ZGRADI PRAVOSUDNIH ORGANA

Krivica i presuda u pravničkoj retorti
Okrivljeni je vozio automobil u alkoholisanom stanju i izazvao saobraćajnu nesreću. Kako će se proces okončati?
Tradicionalna manifestacija „Dan otvorenih vrata” u Palati pravde bila je neobična, jer je simulirano suđenje kojem su prisustvovali maturanti Zrenjaninske gimnazije, Ekonomske i Medicinske škole. Zgrada pravosudnih organa otvorila je svoja vrata u utorak, 15. novembra, povodom Evropskog dana civilne pravde, a organizatori su Osnovni, Viši i Privredni sud u Zrenjaninu.
– Akteri simuliranog procesa bili su sudijski pomoćnici iz sva tri suda – ističe Branislava Golijanin, sekretarka Višeg suda. – Ranijih godina učestvovale su sudije, koje su izlagale referate. Ne samo da je simulacija bila interesantna, jer je đacima omogućeno da vide svedočenje, odbranu i izricanje kazne zatvora okrivljenom, nego je i veoma poučna, jer većina maturanata sada polaže vozačke ispite.
Gimnazijalka, Dunja Radaković impresionirana je suđenjem i motivisana da upiše prava. Kako kaže, akteri suđenja bili su uverljivi i dobro pripremljeni. Simulaciji su prisustvovali predsednik Osnovnog suda Zlatoje Ankić, predsednica Višeg suda Biljana Martinović i predsednik Privrednog suda Radomir Radojčić. Učenici su ovom prilikom obišli zgradu Pravosudnih organa.
I. I.