OBELEŽEN DAN BELOG ŠTAPA: Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Zrenjanina ima 323 člana

Samostalnost ja važna za sve, ali kod slepih i slabovidih ljudi svaka vrsta samostalnosti je doprinos da ta osoba bude jača i psihološki otpornija, kazao je danas predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanina Nenad Vukeljić na proslavi povodom Međunarodnog dana slepih i slabovidih osoba. Dan belog štapa obeležava se 15. oktobra, kako bi se podigla svest javnosti o bezbednosti i samostalnosti slepih i slabovidih osoba.

U ovom udruženju organizuju se radionice izrade rukotvorina, obuke kretanja sa belim štapom, psihološke radionice, a članovi dobijaju podršku i u školovanju i drugim aktivnostima: – Mnogim članovima druženje sa sebi sličnima ovde u udruženju daje stimulans da napreduju, da se bave nečim, da sami istražuju. Jer često naši članovi nemaju adekvatno razumevanje u porodici, koja im ne daje mogućnost samostalnosti, tetoši ih, hoće sve da im stavi u ruku, hoće da ih vodi po kući, po dvorištu. Teško im je da svoje najvoljenije ubede da nešto mogu sami – objašnjava Nenad Vukeljić.

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Zrenjanin ima 323 člana, a na proslavi su predstavili izložbu radova sa radionica izrade i ukrašavanja predmeta u dekupaž tehnici. Polaznici su ovu radionicu pohađali u maju, a zainteresovanost je bila velika, navodi Vukeljić.

Međunarodni dan slepih i slabovidih prilika je da se ukaže na činjenicu da javni prostor često nije dizanjniran na adekvatan način zbog čega je otežano kretanje slepih i slabovidih osoba.

Opširnije u štamapnom izdanju..

 

slepi i slabovidi izlozba

 

slepi i slabovidi

M.M.