OBELEŽENA GODIŠNJICA NATO AGRESIJE NA SR JUGOSLAVIJU

Heroji nisu i neće niti zaboravljeni

Polaganjem venaca na spomen obeležje poginulima u ratnim sukobima od 1991. do 1999. godine, ispred zgrade Komiteta u Zrenjaninu, u nedelj, 24. marta, obeležena je 20. godišnjica početka agresije na SR Jugoslaviju. Nakon što je Ana Šajrer izvela himnu Republike Srbije „Bože pravde”, vence su položili predstavnici garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Srednjobanatskog upravnog okruga, Grada Zrenjanina, članova porodica poginulih u ratnim sukobima od 1991. do 1999, organizacije vojnih invalida, vojnih penzionera, Saveza rezervnih vojnih starešina i članova porodica potomaka i poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1918.
O toku agresije na SR Jugoslaviju govorio je zamenik komandanta Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, potpukovnik Nikola Fatić. Zahvaljujući njemu, mnogi prisutni saznali su da je prva žrtva raketiranja bio mladi radarista Boban Nedeljković, i da je jedan od prvih napadnutih objekata bio u Banatu, kod Kačareva.
Potpukovnik Fatić dao je mnoštvo podataka: poginulo je 753 pripadnika oružanih snaga SRJ i oko dve hiljade civila. Materijalna šteta je ogromna. Pripadnici Vojske uspešno su parirali brojčano i tehnički nadmoćnom protivniku, koji je u nekim važnim oblastima vojne tehnologije bio u prednosti tri decenije. Oko 90 odsto ispaljenih raketa pogodilo je lažne ciljeve, pa je i general Vesli Klark brzo po početku napada ocenio da je operacija promašena. Nakon toga usledili su napadi na civilne i ekonomski vitalne ciljeve. Napadi su završeni vojnotehničkim sporazumom i Rezolucijom 1244, kojima je SR Jugoslavija izbegla poniženje, a njene oružane snage ostale su gotovo neokrnjene – zaključio je potpukovnik Fatić.
Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević se, pored podsećanja na događaje od pre dve decenije, osvrnula na napore Srbije da zaleči ratne rane, o čemu svedoči i snažni investicioni polet ovog dela naše zemlje:
– Srbija je danas mnogo jača nego pre dve decenije. Jačamo privredu, javne službe i oružane snage. Kroz nekoliko dana sledi početak izgradnje jedne od najvećih investicija svih vremena, fabrike automobilskih pneumatika kineske kompanije „Šandong Linglong”, vredne oko milijardu dolara. To je naš odgovor na izazove budućnosti.
U okviru svečanosti, esej o istorijskoj sudbini Srbije pročitao je Bora Novaković, osnivač Udruženja potomaka i poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1918. godine.
Verski obred u čast žrtava 1999. godine održali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, jerej Miodrag Stojanović i protojerej Petar Ilić. M. S-n.

M. S-n.