OBELEŽENO 75 GODINA OD OSLOBOĐENJA GRADA U DRUGOM SVETSKOM RATU: Položeni venci na spomenik Žarku Zrenjaninu i borcima Crvene armije

Dan kada su vojnici Crvene armije i partizanskih odreda pre 75 godina oslobodili Zrenjanin obeležen je svečanom akademijom u baroknoj sali gradske kuće.

Istoričar Slobodan Milin je okupljenim gostima, među kojima je bio i Ivan Starostin, prvi sekretar ambasade Ruske federacije, ukratko izložio događaje koji su doveli do oslobođenja Grada.
– Oslobođenje Zrenjanina 2. oktobra 1944. je izuzetno značajan događaj i drugo veliko oslobođenje grada. Podsetiću da je prvo bilo 17. novembra 1918. godine. Danas, u prisustvu našeg uvaženog gosta iz Rusije, prisećamo se palih Crvenoarmejaca koji su dali živote za slobodu od fašizma. Sećamo se i hrabrih boraca ali i običnog naroda koji je pružao otpor okupatoru ne samo tog 2. oktobra već tokom cele okupacije. S obzirom na konfiguraciju terena na ovom prostoru je vođen veći broj gerilskih akcija raznih oblika. Paljeni su ambari sa žitom u atarima i gradovima, uništavane pruge i drugi značajni objekti. Neprijatelj je zbog velikih gubitaka bio surov i mnogo je naroda i boraca postradalo u znak odmazde. Konačno, posle duge tri godine okupacije 2. oktobra 1944. u naš Grad ulaze jedinice 31 korpusa Drugog ukrajinskog fronta na čelu sa armijskim generalom Rodionom Malinovskim – rekao je Slobodan Milin.
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je u svom govoru istakao zahvalnost za pomoć koju je Crvena armija pružila prilikom oslobođenja. Prisutne, među kojima su bili i učenici zrenjaninske Gimnazije podsetio da je 220 pripadnika Crvene armije izgubilo život u borbama.

– Srpski i ruski narod bili su saveznici u oba svetska rata. Na oltar slobode položili su ono najvrednije što su imali – svoje živote – rekao je gradonačelnik Janjić i istakao doprinos i drugih naroda koji su živeli na ovom prostoru a koji su se zajedno sa Srbima borili za slobodu.
Nakon akademije vence na spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu položili su predstavnici Grada, članovi SUBNOR-a i garnizona u Zrenjaninu.

Venci su položeni i na spomenik palim borcima Crvene armije na Bagljašu.

Ž.Mišić