OBELEŽENO DESET GODINA POSTOJANJA ATLETSKOG KLUBA BANAT

Medalje i rekordi kao rođendanski pokloni

U protekloj sezoni predstavnici zrenjaninskog AK Banat su sa 34 takmičenja (državna prvenstva, kupovi i međunarodni mitinzi) doneli 73 medalje, a uz to su oborili 22 lična rekorda. Na taj način je družina koju trenira Petar Tankosić čestitala svom klubu 10. rođendan.
Jubilej je obeležen u subotu, kada su se na Skupštini ovog atleskog kolektiva okupili aktivni takmičari, članovi uprave, atletičarke i atletičari koje je nekada trenirao Petar Tankosić, predstavnici lokalne samouprave. Bila je to prilika da se priznanja uruče najuspešnijim članovima Banata.
– Najbolja atletičarka kluba u prošloj deceniji je Dragana Janković, devojka koja je osvajala tutile juniorske prvakinje države na 800 i 1.500 m, a bila je i vicešampionka u tim disciplinama u seniorskoj konkurenciji. Ona je, takođe, 2011. i 2013. godine učestvovala na prvenstvu Evrope u krosu – istakao je trener Tankosić.
Nagrade su dobili i oni koji su 2018. godine klupsku riznicu obogatili novim odličjima, a svoj talenat krunisali ličnim rekordima. To su Sonja Čupić, starija pionirka, koja se u bacanju kugle okitila sa četiri zlatna odličja na prvenstvima države i srebrom u šestoboju.
Mlađa pionirka Dunja Sikima je u trkama na 600 m osvojila po jedno zlato, srebro i bronzu na šampionatima Srbije. Mlađi junior Vitormir Vasić je pobedio na mitingu u Grčkoj u skoku u dalj (6,65 m), a sa prvenstava države doneo je srebro i dve bronze. U pionirskoj konkurenciji Maja Mandić i Andrej Dobrovoljski su se na prvenstavima Srbije okitili srebrnim medaljama u skoku u dalj, odnosno skoku u vis.
Među gostima su bili i Ivica Možek, komesar za takmičenje Atletskog saveza Srbije, Mirko Zeljković, nekada trener Proletera a sada trener Vojvodine, Verica Ambrozi, bivša atletičarka. Njih je pozdravio Stevan Radišić, predsednik Skupštine AK Banat, a o postignutim rezultatima i planovima za naredni period govorio je Zlatomir Kozlovački, predsednik Kluba.
Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika, rekao je da uskoro počinje izgradnja nove atletske staze na Gradskom stadionu i da će atletičari grada sportova imati mnogo bolje uslove za trening. On je istakao da bi, zbog koncentracije kvaliteta i adekvatnog finansiranja, bilo dobro da se u Zrenjaninu od četiri postojeća, formira jedan atletski klub.

  • PRIPREME OD 2. JANUARA
    – Uspešna sezona je za nama, a da bi i naredna bila jednako dobra, mora mnogo da se radi. Već 2. januara odlazimo u Deliblatsku peščaru na pripreme. Tamo ćemo trenirati deset dana. Prva dvoranska takmičenja 2019. godini očekuju nas već krajem januara – ističe trener Tankosić.

B. MANDIĆ