OBJEKAT NALIK NA HALU NIKAO U SRED VIKENDICA NA POTEZU PREMA PERLEZU

Ne liči na kuću za odmor

Pre nekoliko meseci, mir vikend naselja kraj perleskog puta narušilo je dvadesetak radnika koji su raskrčili stabla šljiva i podigli objekat nalik na halu. Odatle s vremena na vreme dopire buka, a tu trenutno borave radnici iz Kine, javio je našoj redakciji sugrađanin koji na ovoj lokaciji ima vikendicu. Čini se da je opravdano zabrinut zbog toga što je u sred vikendica nikla hala, jer to ne dozvoljava ni Prostorni plan Grada.
Čitajući prošle jeseni o smeštajnim kontejnerima u industrijskoj zoni na parceli „Rakić plasta”, gde stanuju radnici iz Kine, jedan vlasnik vikendice kod etno-sela Tiganjica primetio je da se slično dešava i u njegovom komšiluku, u ovoj zoni za odmor. Konkretno, na placu koji je njegov sused prodao, podignut je taj objekat.
– Rekao bih da je u pitanju montažni objekat i da tamo neko boravi, sudeći po dimu iz dva odžaka. Ranije je dopirala jaka buka od čekićanja i od rada brusilica, ali sada je manja. Jesenas sam prišao tim kineskim radnicima i pitao šta rade, a jedan od njih je objasnio da tu spavaju. Ovo je inače miran kraj sa oko stotinjak vikendica. Ne znam da li je ovde uopšte dozvoljeno praviti takvu halu – priča naš sagovornik. Pretpostavlja da su u pitanju radnici angažovani oko obližnjeg gradilišta.


Vikend naselje kraj perlskog puta pripada zoni kuća za odmor, prema Prostornom planu Grada Zrenjanina.
Ovaj akt propisuje da je na takvim lokacijama dozvoljeno da se grade kuće za odmor, zatim da se dograđuju postojeći objekti, kao i da se rekonstruišu ili adaptiraju bunari, poljski toaleti, ostave za smeštaj voća. O halama nema reči.
Dalje se navodi da glavni objekti zone kuća za odmor mogu biti maksimalne površine 100 metara kvadratnih, a pomoćni 60. Pritom, glavni objekti smeju da imaju prizemlje i potkrovlje, odnosno visoko prizemlje sa potkrovljem, dok pomoćni mogu imati samo prizemlje.
Od susedne parcele moraju biti udaljeni na metar rastojanja.
Prostornim planom takođe je predviđeno da se u gradnji koriste tradicionalni materijali ovog podneblja, poput opeke.
Osim toga, u zonama kuća za odmor moguće je graditi i turističke, kao i objekte za sport i rekreaciju.
Na teritoriji Zrenjanina kuće za odmor se nalaze na osam lokaliteta: „Babatovo”, „Perlez”, „Klek”, „Taraš”, „Orlovat”, „Melenci”, a „Tomaševac” i „Čenta” imaju samo planirane hektare za ove zone, navodi se u Prostornom planu Grada.

M. Maričić