ODRŽANA VIDOVDANSKA AKADEMIJA: Đacima generacije uručeni prigodni pokloni

Srpski narod danas obeležava Vidovdan, koji uz Savindan zauzima značajno mesto u istoriji, tradiciji i kulturi. Tog dana sećamo se Kosovske bitke održane 1389, junaka palih za slobodu, slavne istorije, ali i onih u čijim rukama je budućnost – najboljih đaka koji po tradiciji na ovaj dan dobijaju priznanja za svoje školovanje. Vidovdanska akademija, koju priređuju Organizacija „Svetosavlje” i Grad Zrenjanin, održana je danas u sali Kulturnog centra. Uz prigodna obraćanja, uručeni su prigodni pokloni učenicima generacije u svim zrenjaninskim osnovnim i srednjim školama u protekloj školskoj godini, kao i priznanje za postignute rezultate prosvetnom radniku.

Ove godine za učenike generacije proglašeno je 43 osnovca i 31 srednjoškolac. Najbolji među najboljima istakli su se, ne samo ostvarenim rezultatima u školi, već i vanškolskim aktivnostima, uspesima na takmičenjima, u oblasti sporta, nauke, društvenog angažovanja. Na tome su im čestitali i uručili poklon knjige gradonačelnik Simo Salapura i predsednik organizacije „Svetosavlje” Dragan Vidaković. Prigodnu vidovdansku besedu izrekao je sveštenik SPC, protođakon Predrag Nenin.

U ime svih učenika generacije zahvalila se Sara Todorović, učenica OŠ „Žarko Zrenjanin”, dobitnica više nagrada na takmičenjima i uspešna sportistkinja, članica kadetske reprezentacije Srbije u odbojci. Dodeljeno je i posebno priznanje prosvetnom radniku za postignute rezultate u obrazovanju i vaspitanju učenika i primeru koji daje svojim odnosom prema deci, kolektivu i društvenoj zajednici, a ove godine zaslužila ga je Sofija Grujić, nastavnica fizike i hemije u osnovnim školama „Jovan Dučić” u Kleku i „Dositej Obradović” u Farkaždinu.

U umetničkom delu Vidovdanske akademije nastupile su Blanka Hajnal, učenica III razreda srednje muzičke škole u klasi profesorke Ane Aleksić Šajrer, uz klavirsku saradnju profesorke Tine Nikolovski, kao i članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Milica Dosković, sa horom Svetog Arhangela Mihaila.

Izvor: Grad Zrenjanin

Foto: Jovan Drndak Njegović