ODRŽANI 37. ŽETELAČKI DANI U MUŽLJI – OČUVANJE TRADICIJE

Rad u polju nije lak, ali jeste zanimljiv

Ovu manifestaciju održavamo pre svega zbog mladih naraštaja. Da njima ostavimo u sećanje kako se nekada kosilo žito i kako je tekao život seljaka u polju, kao i lepe običaje u vezi sa ovom svetkovinom. Nije bilo lako ovde u Banatu, radilo se uvek – rekao je Jožef Greguš, organizator 37. Žetelačkih dana u Mužlji.
On je objasnio da Žetelački dan oslikava jedan dan na njivi koji započinje tradicionalnim doručkom, zatim takmičenjem u košenju i slaganju žita. Pobednika nema, pobednik je svako ko je došao tog jutra i učestvovao. Manifestacija je održana u subotu, 4. jula na žitnim poljima, a organizator je „Klaster fokus” iz Mužlje.
Gosti iz inostranstva su ovog puta opravdano izostali, ali su posebno pozdravljeni. Prijavilo se 15 ekipa sačinjenih od učesnika iz cele Vojvodine.
Mužljanci pamte i vremena kada je žetelaca bilo mnogo više, jer je situacija sa korona virusom učinila svoje, te je ove godine učesnika mnogo manje.
– Kao organizator sam zadovoljan kako je ovogodišnja manifestacija protekla uprkos celokupnoj situaciji. Nadam se da će dogodine učesnika biti mnogo više – kazao je naš sagovornik.
Žetelačke dane otvorio je Viktor Molnar, zamenik direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede. Događaj je okarakterisao kao značajan za celu Vojvodinu, istakavši njegovo trajanje i poželeo da se sa ovom tradicijom nastavi i u budućnosti.
Miroslava Malbaški
Foto: Damir Petrović

Opširnije u štampanom izdanju