„OKSIBARIK” – PRVA HIPERBARIČNA KOMORA U ZRENJANINU

Blagodet za ceo organizam

Na zajedničku ideju da otvorimo prvu hiperbaričnu komoru u gradu došli smo suprug Miloš i ja. On se profesionalno bavio sportom, a hiperbarična komora se dosta koristi prilikom oporavaka sportista. Čuli smo od bliskih ljudi da za takvu vrstu usluge mora da se putuje za Beograd, Vrnjačku banju ili Suboticu, što iziskuje dosta vremena. Takođe, ispostavilo se da Grad Zrenjanin, kao i druge opštine imaju velik broj osoba obolelih od dijabetesa, a hiperbarična komora je neizostavni deo njihovog lečenja, jer kiseonik kojim se snabdevaju ćelije pomaže da ne dođe do gangrene i drugih komplikacija.
Preporučuje se i osobama koje se oporavljaju od amputacija, jer čist kiseonik pomaže pri zarastanju rana. Blagodeti kiseonika pogoduju plućnim bolesnicima i ljudima koji imaju problema sa respiratornim traktom – započinje priču za naš list Tamara Padejski, vlasnica „Oksibarik” hiperbarične komore koja se nalazi u Karadžićevoj 3, na parkingu preko puta stare Specijalističke poliklinike.
Hiperbarična komora deluje tako što pospešuje i ubrzava cirkulaciju, a time se poboljšava prokrvljenost organa i tkiva, a čitav organizam se doslovno hrani kiseonikom koji prodire kroz svaku ćeliju. Delovanje kiseonika rezultira regeneracijom i podmlađivanjem svih organa, kao i poboljšanju njihovih funkcija.
– Terapija se radi dan za danom i preporučuje se minimalno deset tretmana. Upotreba hiperbarične komore nije periodična, već se preporučuju paketi od 10, 15, 20 i više tretmana, u zavisnosti od težine bolesti i komlikacije – ističe naša sagovornica.
Zrenjaninski „Oksibarik” je svima namenjen i nije primarno medicinska ustanova, što vlasnici ističu. Zainteresovani mogu koristiti tretmane ili po preporuci lekara ili na sopstvenu odgovornost. Pritisak koji se stvara u komori iznosi 1,3 bara, dok pritisak medicinske komore iznosi 2 do 3 bara. Udiše se 94-98 odsto čistog kiseonika.
Prednosti za organizam kod zdravih osoba ogledaju se, između ostalog, u poboljšanju snage, energije i izdržljivosti, oslobođenja od stresa i napetosti, pojačavanju memorije i koncentracije, celokupnoj detoksikaciji krvi i opštem blagostanju tela.
– Boravak u hiperbaričnoj komori preporučuje se potpuno zdravim osobama, pored onih kojima je dijagnostikovano neko oboljenje. Jedan od primera je u kozmetici, gde se dobrom reoksigenizacijom obezbeđuje da koža bude ne samo lepog izgleda, već i zdrave funkcije – priča Padejski i dodaje da se terapija kiseonikom koristi i u lečenju bolesti koje se manifestuju na koži poput psorijaze i sklerodermije, ali i u svim drugim slučajevima gde postoji nedostatak kiseonika.
Izuzetno je važno napomenuti ko ne sme da koristi hiperbaričnu komoru kako ne bi došlo do komplikacija. To su pre svega osobe sa epilepsijom i osobe sa ugrađenim baj pas i stent aparatima kardiovaskularnog sistema. Ne preporučuje se osobama sa visokim krvnim pritiskom, kao ni onima koji imaju strah od zatvorenog prostora (klaustrofobija).
Svi zainteresovani se mogu javiti i zakazati tretmane na broj telefona 061/3181667.

  • PAKET TRETMANI
    – Cena pojedinačnog ulaska u komoru iznosi 5.000 dinara, dok jedan tretman u paketu iznosi 2.500. Popusti su mogući za sportiste, 1.500 dinara po ulasku, ali se popust takođe odnosi na paket tretmana – poručuju u „Oksibariku”.

M. Malbaški