OKUPILA SE TROFEJNA GENERACIJA RUKOMETNOG KLUBA HERCEGOVINA

Od njih je strepela i moćna Crvena zvezda

Plasmanom u polufinale Kupa Jugoslavije pre 50 godina sečanjski klub je zabeležio najveći uspeh u istoriji dugoj više od sedam decenija. U toj fazi takmičenja sastali su se sa Crvenom zvezdom u Beogradu (27:24).
– Crveno-beli su drhtali tokom celog meča. Da nije bilo sudijske nepravde mi bismo taj susret mogli da rešimo u svoju korist. Imali smo snažan tim koji nije zaostajao za ondašnjim prvoligašima – kaže Radoje Milićević (80), jedan od onih po kojima je mali klub iz Sečnja bio poznat širom Jugoslavije.

Obeležavanje pola veka od polufinala sa Zvezdom bila je prilika da se 26. aprila okupe tadašnji igrači, rukovodstvo, treneri, novinari. Održana je svečanost na kojoj su uručena priznanja i zahvalnice preživelim akterima, a posthumno onima koji nisu više među nama.
– Rukomet i Hercegovina su prepoznatljiv brend i ponos naše Opštine. U klubu su stasale brojne generacije uspešnih rukometaša. Ekipa koja je pre pola veka postigla veliki uspeh zaslužuje poštovanje i treba da bude primer mladim generacijama – rekao je Nebojša Meljanac, predsednik sečanjske opštine.
Na okupljanje su došli: Milenko Milićević, Momir Rnić, Zoran Rikalo, Dragiša Aleksić, Nedeljko Vučković i Radoje Milićević. Izostali su Radovan i Radivoje Vujović, kao i prerano preminuli Milorad Milićević, Slobodan Vukoje, Jevrem Luburić i Petko Lečić. Valja istaći i ogroman doprinos ljudi koji su pratili klub, a nisu među živima: Andrija Svorcan (predsednik), Mirko Andrić Šeki (tehnički rukovodilac) dr Jovan Kovačev (lekar).

– Na polufinale u Beograd je krenulo sedam autobusa sa našim navijačima. Utakmica je bila izuzetno kvalitetna i neizvesna. Ali, nama je pre meča rečeno da „jedan seoski klub neće moći da eliminiše moćnu Zvezdu” i to se dogodilo – ističe dugogodišnji član rukovodstva Hercegovine Ratko Novčić koji je podržao ideju Milenka Milićevića, Momira Rnića i Zorana Rikala da se upriliči jedan ovakav skup.
Među onima koji se vezuju za RK Hercegovina je Veljko Čalija (89) koji je bio izvanredan igrač, trener i predsednik Kluba. Ovom prilikom dobio je priznanje za sve što je činio za rukomet. Sportski kolektiv iz Sečnja iznedrio je brojne igrače i one koji su nastupali u našpim prvoligaškim klubovima. Boje zrenjaninskog Proletera branilo je 12 rukometaša Hercegovine. Vlado Vukoje, Slobodan Koprivica i Momir Rnić bili su i standardni reprezentativci. Rnić je bio i dugogodišnji kapiten Srbije, osvajač brojnih odličja i rekorder sa 217 nastupa za državni tim.

Nikola Božović
Foto: S. Mladenovski & N. Božović

SEČANJSKA LIGA
Zbog velikog interesovanja mladih za rukomet, u jednom periodu u Sečnju je formiran i RK Mladost. Malo je poznato da je pre 63 godine postojala Sečanjska rukometna liga u kojoj su učestovali: Radnički (Jaša Tomić), Partizan (Jarkovac), Boka, Partizan (Samoš), Mladost (Sečanj), Konak, Proleter (Neuzina) i Radnički (Sutjeska).

JAKO IME ZA JAK KLUB
Za profesora Čeda Komnenića vezuju se počeci rukometa u Sečnju (1953. godine). Kako kaže Veljko Čalija, Hercegovina je dobila sadašnji naziv 1968. godine. Za to je vezana i zanimljiva anegdota.
– Na gostovanjima stalno su nam vikali: „udri po lalama”, te „oni su mekušci iz Banata”… Zato mi jednog dana prelomimo i odlučimo da klub dobije Hercegovina. Od tada, nije bilo sličnih šala na naš račun – ističe Čalija.