OLIMPIJCI SU PREPOZNATLjIV SIMBOL ZRENjANINA, ALI I „SRPSKA MARKA”

U svetu nema takvog grada…

  • Zrenjanin ima 45 učesnika Olimpijskih igara (sportista, sudija, sportskih funkcionera). Oni su, do sada, sa Igara doneli 19 medalja

Jutarnji program Radio televizije Srbije pokrenuo je rubriku u kojoj želi da predstavi ono što je najprepoznatljivije za svaki kraj naše zemlje. Rubrika nosi naziv „Srpska marka” a Dopisništvo RTS-a iz Zrenjanina je za taj laskavi naziv predložilo sugrađane, osvajače medalja i učesnike Olimpijskih igara.

Prilog o njima pripremio je novinar Radio televizije Srbije Mile Novaković. Razgovarao je sa veslačem Miloradom Stanulovim, rukometašem Momirom Rnićem, odbojkašicom Majom Ognjenović, atletičarkom Ivanom Španović i novinarom Jovom Vukovićem.

Retkost je u svetu da grad veličine Zrenjaninaima 45 učesnika Olipijskih igara (sportista, sudija, sportskih funkcionera). Oni su, do sada, sa Igara doneli 19 medalja. Uz zaslužena priznanja koja su dobili, autor je želeo da ih još jednom istakne kao vrednost Zrenjanina i da podstakne neki novi vid marketinške promocije grada.

-One koje zanima istorija sporta mogu u našem gradu da uživaju u jednodnevnom izletu i da im ne bude dosadno. Oni imaju mogućnost da u Karađorđevom parku obiđu spomen bistu Ferenca Kemenja, koji je jedan od osnivača modernih Olimpijskih igara, zatim „Sobu sporta“ u Narodnom muzeju gde posebno mesto imaju osvajači olimpijskih medalja, izložbu fotografija  šampiona koja je postavljens u holu Kristalne dvorane, kao i da vide Medison, najstariju Halu sportova u Srbiji. A što da ne – možda i sretnu nekog osvajača olimpijskih medalja ili učesnika Igara i da sa njim popričaju – navodi Novaković.

Ako može Banja Luka…

Ima, naravno, još gradova koji se ponose svojim sportistima i njihovim uspesima. Priznanja im odaju na različite načine, a cilj je jedan – da se njihova dostignuća ne zaborave i da mladim generacijama budu uzor i inspiracija.

Tako, na primer, u Banja Luci postoji Ulica Olimpijskih pobjednika.

Naš predlog je da i Zrenjanin dobije takvu ulicu. Argumenata za to ima dovoljno, a njen naziv bi mogao da bude Ulica zrenjaninskih olimpijaca.

B. Mandić