SESTRE MARIJA I JOVANA DELIĆ: U kajak se zaljubile na prvi pogled

  • Do prošle sezone naše sugrađanke su nastupale za zrenjaninski Begej, a od ove sezone su članice Dunava iz Bezdana 
  • 200 odličja na raznim takmičenjima osvojile su Marija i Jovana 

Kada su šetajući kraj Begeja na reci ugledale mnogo dece koja su veslala u kajacima, sestre Marija i Jovana Delić poželele su da se oprobaju u tom sportu. Od tada je prošlo sedam godina. Sada su sedamnaestogodišnja Marija i godinu dana mlađa Jovana među najboljim mladim kajakašicama Srbije.
U zajedničkoj riznici imaju više od 200 odličja sa vojvođanskih i državnih prvenstava kao i međunarodnih regata. Do prošle sezone nastupale su za zrenjaninski Begej, a od ove su članice Dunava iz Bezdana. Kažu da tamo imaju bolje uslove za trening, a sa njima rade Antonia Horvat Panda (učesnica olimpijskih igara u Londonu) i Janoš Panda.

– U kajak smo se zaljubile na prvi pogled. Nakon samo par meseci treniranja shvatile smo da ćemo se još dugo baviti tim sportom. Naš prvi trener u Begeju bio je Ferenc Hampamer koji je u Los Anđelesu na Olimpijskim igrama 1984. radio sa olimpijskim pobednicima Mirkom Nišovićem i Matijom Ljubekom. On nas je uveo u svet kajaka i od starta je verovao u nas. Govorio nam je da nikada ne odustajemo od onog što volimo – priča Marija.

Sestre kažu da je svaka medalja koju su do sada osvojile priča za sebe, ali ističu da nikada neće zaboraviti prvo odličje koje su osvojile. Bilo je to 2012. godine na zrenjaninskoj regati.

Motivisane i vredne, obe žele da se profesionalno bave kajakom i da postignu vrhunske rezultate. Smatraju da škola i sport mogu zajedno: Marija je učenica Zrenjaninske gimnazije, a Jovana Tehničke škole.

– Slobodnog vremena skoro da nemamo, a kada nam obaveze dozvole, najviše volimo da smo sa porodicom i prijateljima. Ali, nije lako da posle treninga, koji traje dva i po sata, sednemo da učimo. Srećom, imamo podršku profesora i drugara, a da nije tako sve bi bilo mnogo komplikovanije. Naši roditelji su nam najveći oslonac, uvek su uz nas. Mnogo nam znači i podrška našeg prijatelja i trenera Kajak kluba Bečej Vladislava Bate Živanovića – kaže Marija.

Do kraja sezone sestre će nastupiti na još nekoliko regata i na šampionatu Srbije koje će se održati u septembru. Nadaju se još boljim rezultatima nego na nedavno održanom prvenstvu Vojvodine. A dugoročno, kao i svim sportistima, cilj im je da odu na Olimpijske igre.

B. Mandić