„OPEL ĆIRKOM”: Saveti za kupovinu polovnog automobila

Jedna od najvećih grešaka koju klijenti naprave prilikom kupovine polovnog automobila, jeste da u servis, na pregled, dovezu automobil koji su već kupili i preveli na svoje ime. Nije tajna da se na pojedinim auto-placevima u Srbiji služe „prljavim trikovima“, odnosno prikazuju vozilo u znatno boljem stanju od realnog, pa se tako često „šminka” stanje motora, amortizera i kočnica, ili šteluje kilometraža.
Prema rečima Fjodora Ćirića iz Servisa „Opel Ćirkom“, upoređivanjem podataka sa poslednjeg servisa i trenutno prikazane kilometraže može da se proveri da li je štelovan brojač na kilometar satu.
– To je najpouzdaniji način da se utvrdi pravo stanje motora. Nije bitno da li je automobil kupljen u Srbiji ili inostranstvu, jer su svi servisi umreženi i vozilo može da se proveri na osnovu broja šasije – objašnjava Fjodor Ćirić. On je dodao da, u ne malom broju slučajeva, je u Servisu konstatovano da vozila iz uvoza (uglavnom Italija, Holandija i Belgija) nemaju zabaleženu servisnu istoriju u „Opel centralnom sistemu” što automatski ukazuje da, ili nisu redovno servisirana, ili da je servisna istorija obrisana kako se ne bi moglo ući u trag pravoj pređenoj kilometraži.
– Od početka ove godine sve više vozila uvezenih iz inostranstva dovozi se u Servisno odeljenje „Ćirkoma“ jer klijenti nisu imali mogućnost provere pre kupovine. Iz tog razloga, napravljen je poseban paket servisnog pregleda u okviru koga se utvrđuje realno stanje automobila i pređene kilometraže, komplatna kompjuterska dijagnostika motora, kao i stanje elektronskih parametara vozila, odnosno da li ima zabeleženih kodnih grešaka u centralnoj komandnoj jedinici. Takođe, proverava se i stanje limarije, kočnica, trapa, amortizera te vitalni sklopovi donjeg trapa automobila. Kompletan paket je namenjen svima koji planiraju da kupe polovno „opel” vozilo ali i klijentima koji su već njegovi vlasnici, a koji bi želeli da znaju kakvo je stanje njihovog automobila – kaže Ćirić.
Stanje kilometraže, napominju u Opelovom servisu „Ćirkom“, je jako bitno iz više razloga, ali možda jedan od najbitnijih jeste taj jer klijent tačno zna kada je vreme za veliki servis kako ne bi došlo do pucanja zupčastog kaiša ili curenja vodene pumpe.
Paket detaljnog pregleda vozila i kontrole košta 2.999 dinara sa PDV-om, a nakon pregleda klijent dobija pismeni izveštaj o opštem stanju vozila.
Detaljan pregled vozila se može zakazati u „Opel Ćirkomu” na dobro poznatoj lokaciji u novoj Industrijskoj zoni Ečka – „Jugoistok”, ili pozvivom na neki od direktnih telefonskih linija u servisnom odeljenju 023/3150007 i 062/241928.
S.V.