„OPEL ĆIRKOM“: Spremanje automobila za predstojeću letnju sezonu

Neki od saveta „opelovog” servisa „Ćirkom” za predstojeće dane mogu znatno da umanje probleme koji mogu nastati na putu i u saobraćaju, i da vozači budu mnogo sigurniji za letnji period.
U tom periodu, klima uređaju u automobilu mora da se uradi servis, što znači dopunu freona ako nedostaje i zamenu ulja u kompresoru.
– Obavezno je zameniti i filter klime, to jest filter kabine automobila, zbog prljavštine koja se nakupila tokom zimskog i vlažnog perioda.Nakon toga se proverava koliko hladan vazduh izlazi iz sistema i da li klima dobro radi. Trenutno je u „Ćirkomu” akcija na servisu klima uređaja pa svi vlasnici „opel” vozila mogu proveriti stanje sistema i nivoa freona po akcijskoj ceni – kažu u ovom „opelovom” servisu.
Oni napominju da je najveći uzročnik letnjih kvarova baš na sistemu za hlađenja motora, jer ovaj sistem mora biti opran ili ispran na svake dve godine upotrebe automobila. Akcija za proveru sistema za hlađenje motora je aktivna u „Ćirkomu” u narednom periodu.
Posebnu pažnju, savetuju u ovom „opelovom“ servisu, treba obratiti na pogonski deo automobila. Zbog toga treba proveriti kaiševe i njihovu zategnutost, kao i rolere i španere, kako bi se uverili da je sve u redu sa tim delom pogonskog agregata. Takođe je izuzetno važno da se na vozilu uredno i na vreme obavljaju i mali odnosno redovni godišnji servisi.
– U „opelu” je specifično da se kod novijih generacija motora redovni servisi rade na čak 30.000 km ili 1 godišnje, a kod starijih modela na 15.000 km. Takođe, garancija na ugrađene originalne rezervne delove „opel“ je dve godine od dana ugradnje, osim ako rezervni deo nije potrošnog karaktera – kažu u „Ćirkomu” naglašavaju da svi vlasnici „opel” vozila imaju sjajne popuste na ugrađene delove i izvršene usluge u servisu.
Provera akumulatora u servisu „Ćirkoma” traje svega par minuta, a merenje napona akumulatora najbolji je pokazatelj da li je sa njim sve u redu. Istom prilikom se vrši provera zategnutosti klema i vrši čišćenje i podmazivanje ako za tim ima potrebe. Takođe, prilikom redovnog pregleda proveravaju se osigurači i instalacije kako ne bi došlo do njihovog pregrevanja usled velikih vrućina, s obzirom da je to jedan od vodećih uzročnika požara na vozilima.
– Ako se planira neko duže putovanje, valjalo bi proveriti i svetlosnu grupu, sijalice, žmigavce i farove ali i stanje brisača i metlica. Nakon takvog jednog detaljnog pregleda, majstori u „Ćirkomu” izdaju overen radni nalog da je sa vozilom sve u redu i da je spremno za putovanje – kažu u ovom „opelovom“ servisu.
Detaljan pregled vozila i proveru automobila pred predstojeće leto, uvek se može obaviti u „Opel Ćirkomu” na dobro poznatoj lokaciji u novoj Industrijskoj zoni Ečka , „Jugoistok”, a termin se može zakazati na 023/3150007 ili na 062/241928.
S.V.