OPOZICIJA O KUPOVINI „FABRIKE VODE“: Ne dajemo milijardu za „mačku u džaku“

Zrenjaninski odbori Demokratske stranke, Pokreta „Dosta je bilo“, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpskog pokreta Dveri, Socijaldemokratske stranke, povereništva Pokreta slobodnih građana i Narodne stranke danas su obelodanili da među njima nema razlike kada je u pitanju rešavanje problema vode za piće, odnosno nagoveštaj mogućnosti da Grad od beogradske privatne firme „Sinertek“ odnosno od takozvanog konzorcijuma „Grupa Zilio“ otkupi postrojenje za preradu vode na Mihajlovačkom drumu.

Zajedno sa ljudima iz Centra za zaštitu potrošača „Begej“ i Udruženja građana „Naš grad, naša stvar“, predstavnici pomenutih stranaka danas su lokalnim novinarima prepričali sadržaj zajedničkog saopštenja, odnosno nepodeljeno promišljanje o tome šta bi sve trebalo uraditi pre nego eventualno bude doneta odluka o kupovini fabrike vode

Mnogo puta do sada smo od lokalnih vlasti čuli da je problem sa vodom za piće već rešen, a došli smo u situaciju da nam se nameće kupovina postrojenja i to direktnom pogodbom! Pri tome ne znamo ni da li postrojenje funkcioniše, da li je voda iz tog sistema zaista ispravna, ni kako je postrojenje građeno, ni da li je kompletno završeno, da li su svi elementi novi ili ima i polovnih delova, pa sve do toga da nemamo informacije kako će se postojenjem upravljati, kako će se tretirati nusproizvodi prečišćavanja, gde će se odlagati mulj… Kako onda da znamo šta kupujemo i koliko to košta?! Ovo je u najmanju ruku neozbiljno! Ovako se ne kupuje ni polovan bicikl, a ne nekakvo postrojenje za milijardu dinara građana Zrenjanina! Sve ovo je proizvod „pogrešnih“ odluka aktuelne lokalne vlasti! Sigurni smo da bi i nadležna tužilaštva morala da se pozabave ovim slučajem. Danas ih i javno pozivamo da to urade – poručuju opozicione stranke i dva udruženja građana čiji su predstavnici danas održali konferenciju za štampu na Trgu slobode, pošto su nadležni odbili njihov zahtev da to učine u nekoj od prostorija gradske kuće.

Z. Dedić

Fotografija J. D.Njegović

 saopstenje veb