Orchestra de muzică populară a Românilor din Voivodina dirijori și interpreți au susținut la Zrenianin

Un concert de excepție cu muzică populară românească

Orchestra de Muzică Populară a Românilor din Voivodina a susţinut duminică 27 octombrie., un concert de excepție, la Teatrul Popular „Toša Jovanović” din Zrenianin. Everimentul sa desfășurat în cadrul proiectului ,,Seminarul dedicat marilor dirijori români și a promovării zonelor folclorice românești din punct de vedere orchestral”, sprijinit și realizat cu ajutorul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, susținut de Orchestra de Muzică Populară a Românilor din Voivodina și interpreți- soliști vocali și instrumentiști, ai muzicii populare românești din Banatul sârbesc.
Pe scena Teatrului Național ,,Toša Jovanović” din Zrenianin, în spectacolul au participat patru maeștri dirijori, ai cântecului românesc, Lucian Petrovici, Roman Bugar din Serbia și Marian Alexandru(Bucureşti) şi Gabriel Popescu(Sibiu) din România. La deschiderea spectacolului celor prezenți sa adresat mr.Roman Bugar, multumind celor prezenți pentru realizarea everimentului.


Muzica populară românească are un ritm și nuanțe foarte diferite de la zona la zona, așadar prin acorduri celor prezenți, publicului s-au oferit cântece din Ardeal, Oltenia , Banat… Acompaniați de Orchestra de Muzică Populară a Românilor din Voivodina, interpreți, soliști vocali și instrumentiști, au prezentat valorile cântecului popular românesc la un nivel înalt, transmiţând prin muzică toată frumuseţea şi farmecul melodiilor. Cu un program bogat s-a confirmat, folclorul şi tradiţia muzicii populare românești, frumuseția și păstrarea valori ale muzicii populare. Primi pe scenă au apărut cei tinerii, laureați ai festivalurilor, Daniel Colojoară , Valentina Secheșan, David Butan (clarinet), Andrea Şoşdean Lavinius Nicolaevici (clarinet) și Cristina Mic. Publicul a admirat și o suită de melodii interpretate de formația orchestrală, dar și a maestrului Lucian Petrovici, primul conducător artistic al orcestrei, care alături de Roman Bugar a interpretat o suita orchestrală, un colaj de piese cunoscute și îndrăgite, de spectatori. Au urmat apoi laureați ai Festivalul de Folclor Românesc al Copiilor din Voivodina, Angela Pașca, Ionelio Labode și Aron Brenda (vioară) apoi Alexandra Rancovici, Marin Bugar și Roman Bugar, Alina Cojocar dar și invitați speciali Izabela Tomiță din Sibiu( România) și, Lazăr Novac ( Serbia).
Artiştii cântecului popular românesc au fost acompaniaţi de Orchestra de Muzică Populară a Românilor din Voivodina condusă de dirijorii: Marian Alexandru (Bucureşti), Gabriel Popescu (Sibiu) Lucian Petrovici şi Roman Bugar.
M. V.