OŠ „DR JOVAN CVIJIĆ”: Odlični domaćini takmičenja mladih geografičara

Republičko takmičenje iz geografije učenika sedmog i osmog osnovnih škola Srbije, održano u subotu u Osnovnoj školi Dr Jovan Cvijić”, okupilo je rekordan broj učesnika – 340 i 250 njihovih mentora. Počelo je himnom škole – domaćina, u izvođenju školskog hora, uz reči dobrodošlice direktorke Biljane Jovanov, a učesnicima su se obratili i Dušan Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Snežana Oluški Vlačić, rukovodilac Školske uprave za Banat, prof. dr Mirko Grčić, predsednik Srpskog geografskog društva i prof. dr Stevan Stanković.

– Što god više sebe dajete, više će vam se vratiti – citirao je Jovana Cvijića dr Stevan Stanković. – Danas mu vi, najbolji mladi geografi Srbije, vraćate deo toga. Geografija je ono što je široko, što vodi otkrivanju, prema čoveku, i od čoveka prema prirodi. Mladi – njih 340 u Zrenjaninu, gradu koji je nekoliko puta menjao ime – i to je geografija. Niko ne može bez geografije, nauke o životu. Jedino mala lasta, ispod vaše strehe, nepogrešivo u jesen kreće na put i u proleće se vraća…

Dr Mirko Grčić je naglasio na svečanoj dodeli nagrada da su učenici pokazali zavidno znanje. Među učenicima osmog razreda, plasman od prvog do trećeg mesta ostvarilo je njih 37.

– Nismo predvideli da će biti toliko pobednika, pa nismo poneli dovoljno medalja i diploma. Uz izvinjenje onima koji ih neće sada primiti, obećanje da će im ubrzo biti poslate u škole – rekao je dr Grčić.

Do republičkog takmičenja stigli su i učenici škola iz Srednjobanatskog okruga: sedmi razred – Dino Doroslovački, Petar Petrović Njegoš”, Petar Srdanov, 2. oktobar”, osmi razred – Dragana Milenković, Nikola Tesla”, Banatsko Karađorđevo i Luka Djurin, Vuk Karadžić”.

M.B.