OŠ „VUK KARADŽIĆ“: Obeležen Dan škole

Gitaristi, duvači, pijanisti, podsećanje na uspehe učenika, rukotvorine – bili su samo deo obeležavanja dana zrenjaninske Osnovne škole „Vuk Karadžić“, jedne od najstarijih u gradu. Hol Kulturnog centra bio je tesan za sve učesnike i njihove goste. Kako je rekla direktorka škole Slavica Nađalin, ove godine su želeli da na poseban način obeleže svoj praznik.

Voditeljke kroz događaj bile su Nina Vuković i Daniela Vukov, a svečani ton dao je i školski hor sa nastavnicom Danielom Avram. Samo u instrumentalnom muzičkom programu učestvovalo je više od 40 đaka.

Škola  je počela da radi još polovinom 19. veka, prvo kao opštinska, potom kao državna ustanova. Godine 1931. je ponela današnje ime, a od 1950. je u sadašnjoj zgradi. Od 1950. do 1954. se zvala Osmoljetka br.1, a onda je ponovo dobila Vukovo ime.

Nekada je u školi bilo 1.225 đaka, sada ih je nešto više od 300. Nastava se izvodi savremenim metodama, sa učenicima rade obučeni nastavnici. U svakoj učionici su računar, pametne table, a jedna učionica je opremljena za digitalnu nastavu.

U holu škole je otvorena samostalna izložba „Brod je iznutra potonuo“ umetnice Mie Ćuk. Ovaj umetnički eksperiment  prati narativne zaplete arhivskog istraživanja i i domišljanja fotografije koja koje okružuju priču o nikad dostavljenoj pošiljci iz Vršca poslatoj u Petrovgrad pre 83 godine na adresu tadašnje škole „Vuk Karadžić“.

M.B.