OBELEŽEN PRAZNIK GRADA ZRENJANINA: Sećanje na slavne pretke

Navršio se vek i godina dana od kako je u Zrenjaninu osvanuo dan slobode nakon Velikog rata. Odajući poštu minulom vremenu, hrabrim i junačkim precima koji su svoje živote položili na oltar slobode, danas su na spomenik kralju Petru Prvom vence položili gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, Srednjobanatskog upravnog okruga i drugih institucija.

Parastos poginulima služio je sveštenik Slobodan Čestić. Državnu himnu Bože pravde izveo je Omladinski hor Muzičke škole pod dirigentskom palicom Zorice Kozlovački. Stihove rodoljubive pesme govorio je glumac Milan Kočalović, glumac Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović“.

– Trudimo se da Zrenjanin bude što bolje mesto za život, što potvrđuju brojne investicije koje upravo dolaze u naš Grad. Očekujemo izgradnju auto-puta od Zrenjanina ka Beogradu i Novom Sadu. Gradićemo nove stanove, uređujemo Begej nakon 27 godina, gradimo most, završavamo obilaznicu i mislim da smo na dobrom putu da poboljšamo život naših sugrađana – rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić.

Nakon ceremonije polaganja venac,a u Narodnom muzeju otvorena je izložba autora hadži Zorana Lazina pod nazivom ,,Portreti narodnog kralja u umetničkim delima u prošlosti i sadašnjosti“. Posvećena je liku i delu najvoljenijeg srpskog kralja, Petru Prvom Karađorđeviću, koga je narod od milja zvao Čika Pera.

Autor se osvrnuo na život ovog monarha čiji spomenik krasi i zrenjaninski gradski trg, a koji je pomalo zaboravljen od svog naroda.

Lazin je u svojoj besedi podsetio na spomenike, umetničke slike i portrete autora koji su ovekovečili lik kralja Petra, na njegov život, učešće u ratu, period oslobođenja kao i na njegovu ličnost koja je specifična i posebna za srpsku istoriju.

Za večeras je zakazana i svečana akademija u Kulturnom centru sa početkom u 19 časova. Nastupiće Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i vokalna solistkinja Milica Dosković.

 

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović