UDRUŽENJE ŽENA „LIVAĐANKE”: Kuglofi slatki i slani

Da se i kroz gastronomiju čuva tredicija, pokazale su članice Udruženja žena Livađanke” iz Aleksandrova. One šest godina organizuju takmičenje za najlepši kuglof – je jedan od najstarijih modeliranih kolača na svetu. Kod nas se tradicionalno jede u Vojvodini, poreklom je iz Nemačke. Upravo da na neki način održe tradiciju spravljanja ovog carskog kolača, Livađanke” su odliučile da jedna od njihovih manifestacija bude njemu u čast. Tako je sinoć održana šesta Kuglofijada”. Kuglovi su bili i slatki i slani, ukupno 40, a o najboljima su odlučivale Verica Miletić, Ljiljana Opačić i Valentina Ivanišević.

Kako nam je rekla predsednica Udruženja, Ljubinka Miškov, njihov trud je prepoznao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i opština Nova Crnja, kao i brojni sponzori. Dodeljeni su pehari najupešnijm takmičarkama, a da će tradicija biti nastavljena, svedoče i deca – člabovi radionice Livađanki” koja su se takođe takmičila.

Nagrade su uručene u sali doma penzionera, a manifestaciji je prisustvovao i Vladimir Brakus, predsednik opštine Nova Crnja.

Među najmlađima, pobednik je Anđelija Ninković, drugi je Nemanja Terzin a treća Bojana Terzin.

Najlepši slatki kuglof umesila je Ana Radlovački, Klub žena Vredne ruke” iz Srpskog Itebeja, druge su Dvorčanke” – Dragana Čikoš, treće Bokinski biseri” – Marija Mesaroš, a četvrta Jelena Stojanović, Đurđevdan” – Žitište. Naj kuglov je delo Jasne Ivanišević iz Hanovera, a nagrada za dekoraciju pripala je Jovanki Glušac iz ruskog Sela. Slani kuglofi, kojih je sve više na ocenjivačkoj trpezi, bili su izazov za domaćice, pre svega za Nadu Đenopoljac, Mladost” – Čestereg koja je osvojila prvo mesto, druga je Branislava Drinić, Đura Jakšić”, Srpska Crnja, treće Udruženje žena i sekcija ručnih radova iz Radojeva – Jelica Jonjev, dok je četvrta Olga Gagić iz Kumana.
M. Bečejac