OSLIKAVANJE GRAFITA SA SNAŽNOM PORUKOM U ARANŽMANU „DIJAMANTA”

Više smo slični nego različiti

Ulična umetnost, takozvani strit art (street art), sve je više popularna među mladim stvaraocima. Kod nas je stigla iz velikih svetskih prestonica. Najčešće dominiraju grafiti, a urbani pojedinici i grupe na taj način žele da prenesu svoju poruku i komuniciraju sa gradom i njegovom populacijom. Ruinirani stari zidovi, haustori i drugi javni prostori i objekti na taj način dobijaju novo lice.
Nedavno su desetorica strit art umetnika oslikala deo zida oko fabrike „Dijamant”. Povod je završnica kampanje „Prati suncokret”, koja se realizuje treću godinu zaredom. Cilj je da se pruži podrška i podstakne dalja inkluzija osoba sa Daunovim sindromom u društvene procese. Nešto više o projektu rekla je Bojana Petrašek Dunđerski, brend menadžerka „Dijamanta”. Prema njenim rečima, grafiteri su kroz oblike i simbole oživeli ideje o inkluzivnom društvu, koje treba da inspirišu na zajedništvo, prihvatanje različitosti i pružanje podrške „Daun zajednici”.

– Kampanju smo započeli snažnom porukom, uz himnu, a završili smo je na način koji će ostati kao trajna uspomena. Cilj akcije „Prati suncokret” nije samo finansijska podrška, već i pružanje pomoći osobama koje su jedinstvene i posebne na svoj način, da se osećaju sigurno i prihvaćeno. Ovaj, kako smo ga nazvali, grafit džem (grafit jam) inspirisan je i posvećen upravo njima. Slogan kampanje „Više smo slični nego različiti” poručuje da smo društveno odgovorna kompanija, koja iz godine u godinu realizuje aktivnosti, koje za cilj imaju da pruže podršku onima kojima je pomoć neophodna. Poslednja koju smo sproveli samo je još jedna u nizu koja to potvrđuje – rekla je Bojana Petrašek Dunđerski.

Umetnici su u Zrenjanin došli iz Novog Sada, Beograda, Kule, Inđije, Odžaka, Novog Bečeja i drugih mesta u Vojvodini. Pozvao ih je naš sugrađanin i umetnik Luka Radaković. Zatekli smo ga kako „oživljava” crtane junake Toma i Džerija, omiljene i popularne među mališanima.
Kako je ispričao, sa 16 godina ušao je u ovaj svet, a njegovih ruku delo su mnogobrojni grafiti po gradu. Posebno je ponosan na one koje je uradio na Bagljašu gde živi.

– Radio sam sve i svašta što dolazi iz ove naše sfere. Pokrio sam sve moguće dimenzije grafita: od najosnovnijih tagova, „bombi”, do murala. Kada me je „Dijamant” angažovao odlučio sam da pozovem drugare da mi se pridruže i da mi pomognu. Zajedno smo uradili nešto lepo i poslali jednu nesvakidašnju i drugačiju poruku. Mojim grafitima želim da se javim ljudima koji me znaju i ulepšam im dan kada ih vide. Neka me se sete sa osmehom – ispričao je Luka Radaković.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović i kompanija „Dijamant”

  • PODRŠKA JE VAŽNA
    Ove godine se na policama našlo milion i dvesta hiljada flaša „Dijamant” ulja, sa posebno oslikanom etiketom. Od svake kupljene boce, po jedan dinar doniran je Savezu udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom. Snežana Milivojević, predsednica, istakla je koliko je podrška koju „Dijamant” pruža ovim ljudima važna za njihov dalji razvoj i formiranje kvalitetnijeg i ispunjenijeg života.