POSTAVKA POVODOM OSAM I PO DECENIJA „DIJAMANTA” SVE VIŠE PRIVLAČI SUGRAĐANE

Sinonim za tradiciju, uspeh i kvalitet

Zrenjaninci koji su odrastali osamdesetih godina prošlog veka, nisu mogli da zamisle doručak, ako ih nije dočekao prepoznatljivi „Dobro jutro” margarin. Najbolje se mazao na svež, još topao hleb, a slagao se sa marmeladom, domaćim džemovima, čak i eurokremom. Sa druge strane, iskusne domaćice ručak nisu kuvale bez kvalitetnog suncokretovog ulja. Za salate i pečenje koristile su ono od kukuruznih klica, popularni „evit”.
Zrenjaninski „Dijamant” prešao je dug put od male fabrike sa devedeset radnika na obodu grada do regionalnog lidera u proizvodnji ulja, biljnih masti i drugih artikala. Tokom svog postojanja, koje traje 85 godina, ostavljen je neizbrisiv trag u životima sugrađana, industriji i okolini.

OSVAJAČ BROJNIH NAGRADA
U malom salonu Narodnog muzeja, 18. septembra otvorena je izložba „Dijamant: Hvala Vam za decenije poverenja”. Autor postavke i pratećeg kataloga je Dejan Vorgić, kustos, istoričar umetnosti. Na ovom projektu radio je sa stručnim saradnicima: Predragom Neninom, menadžerom za kvalitet i zaštitu životne sredine i Sanjom Titin, junior brend menadžerom kompanije. Svečanom otvaranju prisustvovali su mnogobrojni zainteresovani Zrenjaninci, kao i bivši i sadašnji zaposleni.
Vorgić je podsetio da je prve godine rada u fabrici proizvedeno samo dve hiljade tona jestivog ulja, da bi nepunih šezdeset godina kasnije ostvarili rekord od 56.344 tone. Tokom trajanja, dodao je naš sagovornik, firma je često menjala pravni status, ali ne i svoj kurs koji ju je vodio ka kvalitativnom vrhu. Na tom putu, fabrika je za svoje proizvode osvojila gotovo 450 nagrada na domaćim i inostranim sajmovima, manifestacijama i smotrama.

– Imajući u vidu ovaj aktuelni jubilej, ali i niz manjih, kao što je pristupanje uljare Industrijskom poljoprivrednom kombinatu „Servo Mihalj” (1963), obaveza zrenjaninskog Muzeja je bila da sugrađanima predstavi istorijat rada fabrike, kao i predmete koji svedoče o njenoj bogatoj prošlosti – rekao je Vorgić.
Eksponate čine različita ambalažna pakovanja, reklamni materijali i brošure, dokumenti, fotografije, radna odela, kao i maketa. Većina potiče iz same kompanije, dok se manji deo nalazi u vlasništvu zrenjaninskog, Muzeja Jugoslavije i privatnih kolekcionara.

„DIJAMANT” JE ROĐEN
– U istraživačkom smislu uspeli smo da pomerimo granice dosadašnjih saznanja o istorijatu fabrike. Tako smo, na primer, saznali da je 1959. nastalo ulje i brend „dijamant”. Ovaj podatak nam je bio izuzezno značajan jer je specifičnost upravo u tome što je ovaj brend dostigao takav uspeh da je firma preuzela njegov naziv. Takođe, postavkom smo istakli i industrijsko nasleđe koje ona danas čuva, tako da njena društvena i kulturna odgovornost ovom izložbom podignuta na viši nivo. Jedan od ciljeva bio je i da vratimo ljude (posetioce) u mladost, bilo da su oni bili puki konzumenti proizvoda ili su pak učestvovali u samoj proizvodnji – naveo je kustos Vorgić.

Siniša Onjin, direktor, naglasio je da Muzej vodi računa da programom udovolji mnogim stručnim ukusima, ali i zainteresuje sve generacije. Zato su česte gostujuće izložbe, ali našim sugrađanima su najdraže one sa lokalnim temama.
– Ponosan sam što smo domaćini i autori jedne ovakve postavke, koja je više od puke prezentacije predmeta. Ona je priča o strasti, posvećenosti i inovacijama koje su činile srž razvoja kompanije kroz osam i po decenija – rekao je Onjin.

Zrenjaninci će postavku moći da pogledaju do sredine oktobra. U tom periodu „Dijamant” će u saradnji sa pedagoškom službom Muzeja, za učenike nižih i viših razreda osnovnih škola, organizovati radionice na kojima će moći da se bliže upoznaju sa procesom proizvodnje. Takođe, biće priređeno i predavanje posvećeno prvobitnom projektantu fabrike Ludvigu (Luji) Tuneru. Bio je rođeni brat čuvenog zrenjaninskog kamenorezca Teodosija Tunera i vajara Alojza Tunera.
– Ovaj inženjer i preduzimač znan je, pre svega, kao veliki graditelj Beograda i Srbije, dok je uljara za sada jedino njegovo poznato delo u Zrenjaninu – poručio je Vorgić.

Miroslava Malbaški
Foto: volimzrenjanin.com i arhiva „dijamanta”

  • NASTAVIĆEMO DA OPRAVDAVAMO POVERENjE
    Filipos Nanopoulos, direktor marketinga i razvoja kompanije „Dijamant”, istakao je da je izložba prilika da se posetioci upoznaju sa uspešnom istorijom i razvojnim putem fabrike.
    – Tokom više od osam decenija postojanja, uspeli smo da se prilagodimo promenama, a da istovremeno ostanemo dosledni našem cilju – da kvalitet proizvoda održimo na najvišem nivou. Verujem da će naredne godine „Dijamantovog” poslovanja biti još uspešnije. Mi u kompaniji ćemo, kao i do sada, napornim radom i trudom nastaviti da ispunjavamo stranice istorije i opravdamo poverenje koje nam potrošači pružaju – poručio je Filipos Nanopoulos.