OŠTRE SANKCIJE ZA VANDALSKO PONAŠANjE NA ULICAMA GRADA

Posledice za čin od pet sekundi
Uništene kante za smeće, polomljena stabla drveća, ispisane i polomljene klupe i reklamne vitrine u centru grada a i šire, prizor je koji se može zateći gotovo svakodnevno. Vandalski činovi na ulicama, od uništenog mobilijara do grafitima ispisanih zgrada, izlepljenih postera gde im nije mesto, ružne su slike grada, a pogotovo skoro rekonstruisanog centra grada. Ističući da pripadnici Komunalne policije u svom širokom spektru poslova koje obavljaju najteže rešavaju slučajeve vandalskog ponašanja, Igor Virijević, načelnik Odeljenja komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija kaže da je, nakon uređenja centra grada, još uočljivije kad se nešto ošteti, polomi ili razbije.
– Vandalsko ponašanje je vrlo problematično iz jednog prostog razloga što je za sam čin vandalizma potrebno 2,3 ili 5 sekundi, možda jedan minut. Da bi neko ispisao zid, polomio klupu, staklo ili mladicu drveta treba mu sigurno manje od minuta, a posledice su često dalokosežne. Komunalna policija uočava počinjene vandalizme i istog dana prosleđuje informacije o njihovim lokacijama nadležnim službama, koje u zavisnosti od svoje efikasnosti i sredstava, saniraju te probleme. Međutim, jako je teško da uhvatimo tog prekršioca na delu i kaznimo ga na licu mesta – kaže Igor Virijević.
– Postoji i logično objašnjenje zašto je to tako. Na teritoriji Grada Zrenjanina, koja obuhvata i 22 naseljena mesta, ima 20 komunalnih policajaca. To znači da u svakom trenutku na ulici, u patrolnoj aktivnosti postoje jedna ili dve patrole. Da bi se učinio jedan vandalski gest uništavanja mobilijara potrebno je jako malo vremena, a matematički je gotovo nemoguće da se patrola baš u tom trenutku nađe baš na tom mestu – pojasnio je načelnik Odeljenja komunalne policije.
Dodatni problem predstavlja politika kažnjavanja i blage kazne kojima se kažnjavaju počinioci ovih prekršajnih dela, koje nemaju ni težinu ni zastrašujući efekat na njih.

S.Vorkapić