OTKRIVENA SPOMEN TABLA NA „MEDISONU“: U čast prve međunarodne rukometne utakmice odigrane u hali

Svodovi hale „Medison“ pamte važne datume, sportske okršaje, utakmice, a jedan od značajnih u njenoj istoriji je i odigravanja prve međunarodne rukometne utakmice održane 26. januara, davne 1963. godine u bivšoj Jugoslaviji. Sećajući se ovog događaja, danas je svečano otkrivena spomen tabla na ulazu u halu. Tabla je postavljena zalaganjem Rukometnog saveza Srbije, i zahvaljujući prijateljima i poštovaocima rukometa iz Grada Zrenjanina.

– Hala „Medison“ je zapamtila mnoge značajne trenutke kako jugoslovenskog, tako i srpskog rukometa. Rukometni klub „Proleter“ je ovde odigrao veliki broj značajnih utakmica, zaključno sa Kupom šampiona, što je još jedna činjenica. Ovo zdanje pamti i mnoge sportske asove koji su ovde igrali. Pre više od mesec dana dobili smo informaciju da je prva međunarodna utakmica u staroj Jugoslaviji (SFRJ) odigrana upravo ovde i došli smo na ideju da, u saradnji sa Gradom Zrenjaninom, postavimo spomen tablu koja će na taj način sećati na utakmicu Jugoslavija – Norveška u kojoj je tadašnja SFRJ odnela pobedu, rezultatom 21:7 – istakao je predsednik Rukometnog Saveza srbije Božidar Đurković.

sport 0001_resize

Ploču su osim predsednika Đurkovića, otkrili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura i rukometaši „Proletera“ Momir Rnić i aktuelni selektor ženske rukometne reprezentacije, takođe, nekadašnji istaknuti reprezentativac Ljubomir Obradović.

Nakon otkrivanja spomen ploče za članove Rukometnog Saveza Srbije, kao i delegacije Rukometnog Saveza Belgije i sudije utakmice iz Danske upriličen je prijem u gradskoj kući, a domaćin prijema bio je gradonačelnik Čedomir Janjić.

– Grad Zrenjanin je bio i ostao grad sporta u koji mnogo ulažemo i nastavićemo tim putem. Znači nam kada naša reprezentacija u bilo kom sportu gostuje u našem gradu, a očekujem i veliku podršku naših sugrađana na večerašnjoj utakmici – dodao je Janjić.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović

sport 0002_resizesport 0003_resizesport 0004_resize