TRIBINA „POLOŽAJ ŽENA U SPORTU”: Od „uljeza“ do uzora

U veslačkom klubu „Begej 1883” od osnivanja trenirali su i veslači i veslačice, tako da je to postao prvi klub u Evropi koji je imao četverac sa ženskom posadom. Osim toga, žene su u 19. veku u našem gradu vozile bicikl i igrale tenis – mnogo pre nego što je postalo uobičajeno da se i žene mogu baviti sportom. Međutim čak i danas one moraju da brane svoje pozicije i da se bore za više mesta u oblasti sporta, zaključili su večeras učesnici i učesnice tribine „Položaj žena u sportu”.

DSC_0198 .

Razgovor je održan u salonu Narodnom muzeja, a govorili su prof. dr Zoran Milošević, prof. dr Višnja Đorđić, prof. dr Milenko Vuković, Simo Salapura, psihološkinja Snežana Vujanović, urednica i novinarka Biljana Mandić i Ružica Karajović Ibročić, članica Olimpijskog komitets. Moderatorka tribine bila je Stojanka Lekić, koautorka izložbe i pokrajinska poslanica.

Žene su oduvek smatrane „uljezima“ u sportu, kojim su se nekada bavili samo muškarci, podsetili su profesori Višnja Đorđić i Zoran Milošević. Na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. nije ni bilo žena, čemu je doprineo i sam Pjer de Kuberten. One su počele da se takmiče na Igrama 1900. godine, a teniserka Šarlota Kuper, koja je inače bila gluva, postala je prva olimpijska šampionka, navela je profesorica Đorđić.

Tvrdnje da su žene slabiji, lepši pol, da ne mogu podnesu napore koje sport iziskuje jesu mitovi, istakla je psihološkinja Snežana Vujanović. Ona je dodala da su žene koje se bave sportom po osobinama ličnosti sličnije muškarcima sportistima nego ženama koje se ne bave sportom.

Devojke mogu biti podjednako uspešne u sportu kao i mladići, a podsticaj da se time bave dolazi iz porodice, zatim iz škole, ispričao je na osnovu svog dugogodišnjeg trenerskog iskustva Milenko Vuković.

Podstrek u tome mogu dati i mediji, koji doprinose da sportstkinje, pored sportista, postaju uzori dečacima i devojčicama. Novinarka Biljana Mandić je primetila da svetskim šampionkama odbojkašicama Srbije i dalje nije lako da se izbore za celu stranu u novinama pored uvek dominantnog fudbala.

Stojanka Lekić se zahvalila kustostu Siniši Onjinu, svom saradniku na izložbi, najavivši da će treća faza projekta „Žensko lice sporta u Zrenjaninu” biti dokumentarni film, koji je trenutno u montaži.

 

M.Maričić

Foto: Ivan Pančić

DSC_0139 .

DSC_0124 .

DSC_0113 .

DSC_0073 ..

DSC_0074 .

DSC_0099 .