Pade i sneg…

Piše: Milena Bečejac

Dok su bili oni zimski dani koji su ličili što na proleće, što na jesen, gotovo svi smo negodovali – nema snega. Pa se još prisećali nekog sankanja, otisaka na beloj površini – znate ono kad raširenih ruku tresnete na sneg, pa vam lepo, te kako je to bilo divno kada hodate, a čujete sneg kako škripi…
E, pade i sneg. I sad pričamo neku drugu priču: zašto se ulice bolje ne čiste, gde su mi rukavice, aha, treba mi i kapa, jao, ovaj vetar „tera” mi sneg na oči… Saobraćaj usporen. Autobusi kasne.
Utorak. Sneg baš napadao. Jato čvoraka sletelo na drvo, traže na njemu ukusne bobice, ako je, naravno, koja preostala…
Čovek jedva hoda, a ispod ruke nosi sanke…
Neko je ostavio granule za kuce beskućnike. I njima je hladno, a kako po snegu do hrane…
Čuje se kako neko lopatom čisti sneg. Svaka čast.
Čisti se i sneg napadao na krovove automobila.
Grad pod snegom. Lepota. Blješti od beline. Sneg pokrio sve što treba da se sakrije.
Pijace skoro prazne.
Ljudi prolaze ulicama, koliko god mogu, žure…
Deca se, naravno, raduju. I klizaju. I sankaju. I grudvaju. I uživaju…
Ne znam koliko će se sneg zadržati. Kažu, neće dugo. A posle tog „neće dugo”, počinje da se topi. Bljuzgavica. Blatnjave ulice. Ulice pune vode…
Jer, čim ima više padavina, u gradu nastaju jezerca i barice. Dobro, nastaju i kada padaju obilne kiše. Stanarima kuća je teško da iz njih izađu jer odmah bućnu u vodu. Ništa nije bolje i u nekim naseljima gde su višespratnice – na „Julu-D3”, stanari nekih ulaza moraju da idu okolo-naokolo kako bi na jedevite jade ušli u ulaz. Pančevačka, Šećeranski put… Jer, grad je to.
Dok čekate na pešačkom prelazu da dobijete „zeleno svetlo”, vozači, koji vas i ne vide, baš vole da onako ubrzaju i da se voda razleti pravo do vas, pa budete mokri. Imate utisak da baš uživaju u tome. Možda, a možda samo koriste prednost jačeg. Savet: stanite što dalje od prelaza.
U zgradama gde su ravni krovovi, zna se – prokišnjavanje.
Dobro, da ne mračim više. U novonastaloj belini uživajmo koliko možemo jer, ako je verovati vremenskim prognozerima, sneg se neće dugo zadržati.