Palača

Piše: Ljiljana Bailović

Tokom vikenda – sajber napad! I to na ceo svet! Nepoznati počinioci vam pošalju virus koji zaključa sve podatke u vašem kompjuteru, pa vas onda ucenjuju: daj 300 dolara da te otključam! Virtuelni kriminalci, dakle. I to, izgleda, neki sitniji, žicaroši takoreći – čuj, 300 dolara – mada, što bi rekao Vučić: zrno po zrno palača!
Vesti o sajber napadu su dosta šarene, i nekako uopštene, kao konkretne žrtve pominju se samo zdravstveni sistem u Velikoj Britaniji i jedan veliki proizvođač u svetskoj auto-industriji, a i Putin je javno priznao (iako ne baš direktno) da i u Rusiji ima pogođenih. I dalje nije jasno da li su napadači neka hakerska dečurlija, ili je virus „pobegao” tajnim službama (ne-zna-se-kojim), ili je u pitanju klasični pljačkaški motiv, sve je u opticaju.
Za Srbiju su, međutim, vesti umirujuće. Ili mi nismo bili na meti, kao zapećak Evrope valjda ni hakerima nismo previše zanimljivi, ili niko nije hteo da obelodani da je žrtva. Svima se svakako savetuje da obrate pažnju na softverske mere zaštite, ali veće štete izgleda nema. Mada – nama je u redakciji jedan kompjuter u petak crko, drugi je sumnjivog zdravstvenog stanja, a bilo je i drugih neuobičajenih zabuna – ja lično sam poslala dva mejla na pogrešne adrese, mogu li ja biti sigurna da me grešni virus nije na to naveo? Ne mogu, naravno, očigledno da je virus jako opasan, čim je danima u svim udarnim vestima. Eto, i koleginica Iva je, sirota, u ponedeljak završila u Urgentnom centru, a dijagnoza je – pogodite? Viroza!
Međutim, poslednje informacije kažu da je za sajber napad odgovorna Severna Koreja! Ionako stalno lansira one rakete, što ne bi i kompjuterske viruse. Svakako je na spisku bilo još sumnjivih zemalja (podrazumeva se kojih, a spisak se uvek može i proširiti, zašto bi tu bilo nekih ograničenja), ali za sada je, eto, pobedila Severna Koreja. Doduše, ta zemlja, izgleda, uopšte nema internet u javnoj upotrebi, ali baš zato – bar je jasno da je sajber napad državno organizovan. Logično, zar ne?