PALATA PRAVDE U ZRENjANINU: ČEKA SE ZAVRŠNA REČ ZA SLUČAJ „PREKON”, POZNATIJI KAO KAFILERIJA

Saslušano još sedam svedoka – merenje smrada

Pred Privrednim sudom u Zrenjaninu prošle srede održan je glavni pretres koji se vodi u predmetu protiv „Prekona”- Kafilerije, na kojem je nastavljeno izvođenje dokaza saslušanjem svedoka. Kao što je poznato, Osnovno javno tužilaštvo podnelo je optužni predlog zrenjaninskom Privrednom sudu u maju 2017. godine protiv firme „Prekon” d.o.o. kao pravnog lica i S.P. kao odgovornog lica, nakon što je Odeljenje komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija Gradske uprave podnelo prijavu zbog privrednog prestupa Zakona o zaštiti vazduha.
Firmi „Prekon”, koja se bavi reciklažom otpadaka i ostataka životinjskog porekla, stavlja se na teret da u periodu od 1. januara do 30. juna 2016. godine nisu izmerili zagađujuće materije u vazduhu na emiteru kurmajerov toranj i emiteru kotla za sagorevanje koji se koriste u tehnološkom procesu, preko ovlašćenog pravnog lica.
Zrenjaninci znaju, iz svakodnevnog iskustva, šta to znači – guši ih smrad, pogotovo žitelje u Naselju „4. jul”.

NOĆNO MERENJE NIJE PREDVIĐENO
Prvi saslušan svedok je Vladimir Stjepanović, rukovodilac laboratorije na Institutu „Vatrogas” u Novom Sadu, koji je firma „Prekon” angažovala radi merenja količine zagađujućih materija na dva emitera (energetski i tehnološki – kurmajerov toranj) sa unapred definisanim parametrima: akrolein, vodonik-sulfid i amonijak. Kod okrivljenih su merili materije 21. jula 2016, potom 12. decembra te godine. Na pitanje Suda koliko traje merenje na tornju, svedok odgovara da su svaki put uzorkovali tri uzorka za svaki parametar, pri čemu je jedno uzorkovanje trajalo 10 minuta – počelo je oko 9 časova.
Prema njegovim rečima, regulativa je dozvolila stepen ispuštanja vodonik-sulfida u atmosferu do 3 mg po kubnom metru, i dodao da u oba slučaja emiteri ispuštaju manje od 0,8 mg po kubnom metru. Na pitanje tužioca u slučaju da se proces radi noću, da li je potrebno raditi kontrolu, Stjepanović izjavljuje da nisu imali takve zahteve, ali bi ih prihvatili da je trebalo i da regulativa ne predviđa noćno merenje.
Tužilac: – Ako se utvrdi da nema prekoračenja kontrolisanih parametara, da li je moguće da se pojave neprijatni mirisi?
Svedok daje potvrdan odgovor i napominje da prag osetljivosti smrada zavisi od subjektivnog osećaja svakog od nas.

„TAMO SVE SMRDI”
Svedok Jovan Bekić, zaposlen na Institutu za zaštitu na radu, na poslovima višeg analitičara u laboratoriji i terenu, nekoliko puta je merio parametre na kurmajerovom tornju dok je pogon bio punog kapaciteta. Sud je zanimalo kada se u postupku proizvodnje izdvaja akrolein. Kako kaže, nastaje na visokim temperaturama, dok amonijak i vodonik-sulfid nastaju raspadanjem ostataka životinja (što zavisi od toga kako je sirovina ušla u preradu). Na pitanje Suda da li zna da li su okrivljeni u nekom smislu poboljšali proizvodnju radi smanjenja neprijatnih mirisa, svedok nije imao takve informacije.
– Ukoliko blagovremeno ne menjaju zasićenu vodu, može doći do pojačanog isparavanja i u tom slučaju može doći do pojačane emisije zagađujućih materija – kaže Bekić.
Sud je pitao svedoka da li mu je nešto „smrdelo” tokom merenja, na šta odgovora: „Slušajte, tamo sve smrdi. Da se ne lažemo, kad se uđe u Kafileriju, sve smrdi”.

REVOLTIRANI GRAĐANI
U sudnicu je zatim ušao Zvonko Doko, sugrađanin koji se nekoliko puta obratio Gradskoj upravi žaleći se na neprijatne mirise koje oseća jer živi nedaleko od Kafilerije. Kako je rekao, zvao ih je i 2016. i 2017. godine i to više ne čini jer vidi da nema pomoći. Sudija je tražio da opiše kakav smrad oseća. Svedok je mahao rukama pokušavajući da pojasni:
„To je kao trulež, to je strašno, ne može da se diše. Supruga zbog toga povraća, a ja pijem bensedin za smirenje. Srčani sam bolesnik i trujem se lekovima. Ne znam gde vi, sudija, živite, ali treba doživeti kada vas noću probudi smrad. To hoće da me izludi”.
– Smrad sam osetio 1. juna od 1.20 do 2.15 časova. Zatim 7. juna od 19.20, pa 8. juna oko 21.30. Bilo je i 19. juna oko 20.50 časova. Kada sam osetio neprijatni miris, kolima sam išao do Kafilerije da bih se uverio da smrad dopire odatle – izjavio je Doko.
Odbrana je želela da zna da li su se supruga i on javili lekaru zbog tegoba koje je naveo, rekao je da nije i da bensedin ne pije zbog druge terapije. Tokom kratke pauze, Doko se obratio odbrani vidno uznemiren, govoreći da će još 1.000 ljudi potpisati peticiju.
Svedok Sergej Stevanov, mašinski inženjer u penziji, ističe da mu smeta smrad od otpadnih materija koji se prosipaju po Vardarskoj ulici gde živi, Pančevačkoj i Šećeranskoj ulici iz otvorenih kamiona. U to se uverio, kako je rekao, kad je kolima išao do Kafilerije gde je video trag, a tamo je bila i Komunalna policija.
Odbrana je stava da „Prekon” transportuje sirovinu u hermetički zatvorenim kamionima. Stevanov je rekao da smrad oseća uglavnom noću i u toku dana, ali je tad slabijeg intenziteta. Na pitanje tužioca odakle potiču mirisi noću, svedok kaže: – Zna se odakle, od Kafilerije! Ja sam je projektovao za potrebe „Beka” i imali smo sve dozvole.
On navodi da se i u drugim gradovima na Zapadu takve firme nalaze u centru, ali imaju termo-oksidator, sistem za neutralisanje mirisa.
Stranke su predložile da Sud zakaže glavni pretres radi davanja završne reči. Tužilac će precizirati optužni akt, a Sud će nakon prijema akta zakazati datum završne reči.

 

1 naselje 4 juli pasiceva

  • NESNOSNI MIRIS MI VREĐA LIČNOST
    Sud je saslušao još tri svedoka: Draganu Kapelan, koja stanuje na Trgu Dositeja Obradovića, Nadu Ćirić, sa stare Kolonije, i Svetlanu Avramović iz ulice Save Tekelije. Sve tri su se žalile Gradskoj upravi ili Komunalnoj policiji zbog nepodnošljivog mirisa koji godinama osete uglavnom noću i ne mogu da spavaju zbog toga.
    Svetlana Avramović je istakla da je smrad vređa kao ličnost, ne može veš da širi napolju jer se usmrdi. Ona je naglasila da je to specifičan miris koji je čini nervoznom i neprijatno joj je kada treba gosti da joj dođu, jer mora da zatvori prozore.

I. ISAKOV