DIREKTOR TURISTIČKE ORGANIZACIJE GRADA ZRENJANINA ZORAN LJUBOTINA

Otvaranje sezone na Peskari biće 29. juna
Letnja programska šema u našem gradu otpočela je manifestacijom „Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti”. Zrenjaninci i njihovi gosti moći će da uživaju u bogatom programu koji je za njih obezbedila Turistička organizacija (TO) Grada Zrenjanina uz podršku lokalne samouprave.
Minulog vikenda grad na Begeju bio je domaćin desete jubilarne regate koju organizuje Javno vodoprivredno preduzeće ,,Vode Vojvodine”. Više o tome što nas očekuje tokom letnjih meseci, predočio je direktor Turističke organizacije Zoran Ljubotina.
– Vikend iza nas obeležila je regata koja je proslavila jubilej. Ugostili smo veliki broj učesnika koji su sa svojim plovilima boravili u našem gradu. Saradnici za turizam imali su zadatak da zainteresovanim gostima predstave našu ponudu. Posebno smo istakli Muzej piva – varionu, koju smo sačuvali, kao i gastronomsku ponudu restorana Pivnica „Četir konja debela” – započinje intervju Zoran Ljubotina.
Sezona kupanja samo što nije počela, kakva su nam kupališta?
– Kupališta su spremna za novu letnju sezonu, očekujemo velik broj posetilaca i mogu slobodno da kažem da je urađen ogroman posao po ovom pitanju. Na Peskari je produžena i uređena plaža (više od 100 metara) sa novim mobilijarom, plažnim barovima, dečjim igralištem i suncobranima. Postavljena je nova talpa i teren za bič volej ili odbojku na pesku. U novom ruhu kupalište može da primi i do 10.000 posetilaca. Svečano otvaranje planirano je za 29. jun, a događaj će obeležiti skokovi padobranaca, avio akrobacije aero kluba, takmičenje skutera na vodi, plesne grupe i muzički program. Za sve one koji vole reku, kupalište Tisa kod Aradca je takođe spremno sa svojom turističkom ponudom predviđenom za ovo izletište, uz napomenu da se velika talpa rekonstruiše sredstvima iz projekta odobrenog od strane Ministarstva turizma. Očekujemo da do polovine jula i ona bude u funkciji – navodi Ljubotina.
Leto u gradu će, izgleda, biti vruće, barem iz perspektive Turističke organizacije, kakav program ste pripremili?
– Manifestacija „Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti” ispisuje već svoju treću nedelju i trajaće do 19. avgusta. Regate Begejom i vožnje turističkim brodićem obeležiće leto u nautičkom smislu. Besplatne promotivne ture za zainteresovane najavljujemo za „Dane piva”. „Korzo fest” će već tradicionalno ispunjavati juli i avgust u glavnoj gradskoj ulici, sa programom za sve uzraste. „Banatske vredne ruke” su naš ponos i biće svojevrstan događaj planiran za 28. juli. Dan mladih biće upotpunjen muzičko-scenskim sadržajem na kupalištu u avgustu.

1 Regata1
Euro velo park Banat sprema ponudu za bicikliste i bajk turiste iz inostranstva, a u ponudi su rute Banatom. Festival tradicije i kulture predviđen je za kraj avgusta i obuhvatiće prezentaciju Republike Slovačke i Mađarske na Trgu slobode 28. i 29. avgusta. Drugi simpozijum o pivarstvu, baziran na naučnoj osnovi, predviđen je isto za kraj avgusta u Hotelu „Vojvodina” i biće propratni sadržaj „Dana piva”. Ni ove godine neće izostati Međunarodni Festival folkolora „Lala”…
„Dani piva” su svojevrsni brend Grada Zrenjanina koji će po 33. put obeležiti kraj leta, od 27. augusta do 2.septembra…
– Grad i Turistička organizacija preduzeli su opsežne i blagovremene pripreme da ovogodišnji spektakl u gradu bude najbolji do sada. Organizacioni odbor manifestacije priprema program koji će, nadamo se, zadovoljiti sve sugrađane, ali i brojne goste koje očekujemo iz zemlje i inostranstva. Kao što smo najavili, održavaće se na blizu 20 lokacija u gradu. I ove godine glavna dešavanja fokusiraće se na tri gradska trga. Osim muzičkog, predviđeni su sportski, dramski, dečji, kulturno-umetnički, multimedijalni programi, kao i promotivne vožnje panoramskim autobusom i nautičke vožnje Begejom. Sadržaji programa i detalji su u nadležnosti Organizacionog odbora, a građani će o svemu na vreme biti informisani.

 

  • OČEKUJE SE I MARIJA ŠERIFOVIĆ
    Iako direktor Turističke organizacije nije želeo da potvrdi informaciju jer je javna nabavka još u toku, mnogi gradski portali, kao i zvanična fejsbuk stranica manifestacije „Dani piva”, objavili su imena potencijalnih učesnika. Očekuju se nastupi Marije Šerifović, „Riblje čorbe”, „Bajage”, „Leksinton benda” (Lexinton band), Harisa Džinovića, Željka Vasića i „Garavog sokaka”.

Miroslava Malbaški