FOTO I VIDEO: Paljenje Badnjaka kod Uspenske crkve

Gradonačelnik Čedomir Janjić prisustvovao je, sa saradnicima, na Badnji dan i Badnje veče,  koji će biti zabeleženi kao najhladniji na ovim prostorima, božićnim  svečanostima i paljenju badnjaka u portama zrenjaninskih hramova i hrama u Kleku, kao i u mesnim zajednicama.

Nakon paljenja badnjaka u porti Hrama Vavedenja Presvete Bogorodice, u Mesnoj zajednici „Gradnulica”, gradonačelnik je potpalio centralni gradski badnjak u porti Uspenja Presvete Bogorodice, u Svetosavskoj ulici. Prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i drugi saradnici i građani.

Gradonačelnik je čestitao Božić vernicima koji jedan od dva najveća hrišćanska praznika slave po julijanskom kalendaru. Hrišćanskim pozdravom: Mir božji, Hrostos se rodi! Božić je čestitao sugrađanima otac Radivoj Nađalin. Deci su uručeni božićni pokloni Grada Zrenjanina. Služeno je i kuvano vino.

Badnjaci su, u prisustvu čelnika Grada Zrenjanina potpaljeni i ispred  МZ  „Sava Kovačević“, pоrte Hrama Uspenja Presvete Bogorodice, u Stajićevu,  mesnih zajednica  „Mužlja”, „Dositej Obradović – gde je praznik čestitao pomoćnik gradonačelnika i predsednik Saveta Duško Radišić,  „Dolja – Crni šor” , kao i u portama hramova Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista u naselju Bagljaš – gde je prvi put lomljena česnica,   Svetog oca Nikolaja u Mesnoj zajednici „Zeleno polje”  i Svetih otaca u Kleku. Sa gradonačelnikom su bili i pomoćnik Dragan Ćapin, zamenik, zamenica Željka Cvijanović, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić I drugi, kao i građani.

Nakon paljenja badnjaka devojčice i dečaci koji su saroditeljima, bakama i dekama došli  da podele radost paljenja badnjaka dobili su prigodne božićne darove Grada Zrenjanina. Iako je temperature bila, kako su prokomentarisali Zrenjaninci, u „debelom minusu”, badnjak je okupio vernike i tako je tradicija nadjačala zimu…

B.Jajić

Naš fotograf Jovan Njegović Drndak je na fotografijama zabaležio atmosferu, a na video snimku možete videti i kadrove sa paljenja Badnjaka.

badnjak-i-paktici-foto-njegovic-0002 badnjak-i-paktici-foto-njegovic-0003 badnjak-i-paktici-foto-njegovic-0004 badnjak-i-paktici-foto-njegovic-0005 badnjak-i-paktici-foto-njegovic-0006 badnjak-i-paktici-foto-njegovic-0007 badnjak-i-paktici-foto-njegovic-0008 badnjak-i-paktici-foto-njegovic-0010 badnjak-i-paktici-foto-njegovic-0011 badnjak-i-paktici-foto-njegovic-0001