HRASTOVI BADNJACI – ZNAMEN BLAGOSTANJA

„Dok zadnji badnjak gori, slušaj srce što ti zbori: blagostanje, mir i dobrota nek vas prate celoga života.“

To je jedna od poruka kakve se obično upućuju bližnjima 6. januara, kada pravoslavni vernici u Banatu, kao i širom Srbije, obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka. Takve želje upućuje i list „Zrenjanin“ svojim vernim čitaocima.

Badnji dan obeležava se liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosnihi hrišćanski praznik, Božić. Božić po julijanskom kalendaru, pored Srpske, slave i Ruska, Jermenska crkva, Sveta gora i jedan deo Koptske crkve.
Patrijarh srpski Irinej poručio je vernicima povodom Božića da se raduju i množe kako bi napunili zemlju i poželeo da Bog da da ovaj blagoslov postane mera života srpskog naroda i svih naroda na zemlji, jer bi na taj način pakao bratoubistva i čedomorstva bio zamenjen rajskim mirom i punoćom života.
Na zrenjaninskim tržnicama građani su u petak i prethodnih dana kupovali badnjake od hrastovog ili cerovog lišća, uglavnom po ceni od 60 do 100 dinara. Detalje sa pijace zabeležio je fotoreporter lista „Zrenjanin“.

slika-badnjak-pijacaslika-badnjak-pijaca2